Obećavajuće metode ublažavanja fibrilacije atrija

srce, otkucaji srca

Nove studije prezentirane na nedavnom kongresu kardiologije najavljuju dobre vijesti za fibrilaciju atrija, moguće smrtonosne nepravilne otkucaje srca, čija je posljedica smanjena funkcija srca za oko 30 posto.

Fibrilacija atrija je aritmija kod koje srčane pretklijetke "podrhtavaju" ili fibriliraju, nepotpuno i nepravilno se stežu frekvencijom oko 300 u minuti, što se sve, naravno, ne prenosi na srčane klijetke. Krv se može nakupiti u atrijima, te tako izazvati srčani ili moždani udar. Uobičajena terapija kontroliranja nepravilnog srčanog ritma je učinkovita u 50 posto slučajeva.

Kardiolozi su prezentirali dvije nove tehnike ablacije malog dijela srčanog mišića odgovornog za nepravilan ritam. Obje metode uključuju umetanje katetra u srčanu žilu.

U jednom je istraživanju korišten smrznuti vrh katetra kako bi se tretiralo 245 osoba za oblik fibrilacije atrija. Godinu dana poslije, gotovo 70 posto osoba više nije bolovalo od fibrilacije atrija, te nisu trebali lijekove, u odnosu na sedam posto pacijenata koji su primili standardnu metodu terapije lijekovima.

U drugom je istraživanju korišten kateter koji je dostavljao radiofrekventnu energiju oko ulazne točke u vene iz pluća – gdje se stvara većina nepravilnih signala koji uzrokuju fibrilaciju atrija. Na uzorku od 60 bolesnika koji su imali perzistentnu fibilaciju atrija, ablacija katetrom je bila učinkovitija nego terapija lijekovima.

Međutim, studija je premala, a rezultati su preliminarni, upozorili su stručnjaci. Stoga je sljedeći korak veće istraživanje koje će uključiti 3.000 bolesnika u 180 centara diljem svijeta i koncentrirati se na učinke fibrilacije atrija i stopu smrti, krvarenje i slične komplikacije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!