Očni pregled otkriva Alzheimerovu bolest

Kapi za oci

Jednostavan i jeftin pregled mogao bi biti dio rutinskog pregleda optičara kroz tri godine, a sredovječne bi osobe već tada mogle biti obaviještene o mogućem razvijanju bolesti.

Stručnjaci za senilnost tvrde kako će ovaj test revolucionarizirati liječenje Alzheimerove bolesti jer će omogućiti terapiju lijekovima u najranijem stadiju bolesti.

Metoda koju razvijaju stručnjaci londonskog University Colleagea također bi mogla ubrzati razvoj lijekova koji mogu zaustaviti razvoj ove bolesti na samom početku, te tako spriječiti simptome.

"Ova otkrića imaju mogućnost promijeniti način na koji dijagnosticiramo Alzheimerovu bolest i tako uvelike poboljšati napore razvijanja nove terapije", tvrdi Rebecca Wood u ime Alzheimerove zaklade.

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do senilnosti, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije pogađaju oko 24 milijuna ljudi u svijetu, a procjene za Hrvatsku kreću se oko 80.000 oboljelih. Postupak dijagnoze Alzheimerove bolesti je izrazito kompliciran i uključuje mnoge psihološke i fiziološke pretrage.

Novim bi se testom u oči nakapale kapi koje bi naznačile prisutnost bolesnih stanica u pozadini oka. Bila bi to brza, jednostavna i vrlo jeftina potvrda inače vrlo zahtjevne dijagnoze.

Stanice mrežnice, koje se nalaze u pozadini oka i osjetljive su na svijetlost, neposredni su produžetak mozga. Koristeći kapi za oči, londonski su istraživali pokazali prvi puta na živom oku da količina oštećenja mrežnice direktno odgovara smrti moždanih stanica.

Također su točno ustanovili uzorak smrti stanica mrežnice karakterističan za Alzheimerovu bolest i dijagnoza se pokazala točnom u svakom slučaju.

Rezultati su pokazali kako stanice počinju odumirati i do 20 godina prije nego što nastupe prvi simptomi Alzheimerove bolesti. Osim dijagnoze ove degenerativne bolesti mozga, nova bi se tehnika mogla koristiti i kod glaukoma ili Parkinsonove bolesti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!