Omega-3 sprječava degeneraciju oka

oko, oci

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći spriječiti razvoj degenerativne bolesti oka povezane sa starenjem.

Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za oči, makularna degeneracija je bila spriječena u 30 posto slučajeva ako su ispitanici u prehranu uključili veće količine namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu, te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju. Vodeći je uzročnik sljepoće osoba starijih od 50 godina, a prema posljednjim podacima, problem je za čak 25 do 30 milijuna osoba diljem svijeta.

ribeDobrobiti prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama najviše su osjetile osobe koje su bile bolovale od uznapredovanog stupnja bolesti. Ispitanici koji su jeli ribu dva puta tjedno bili su suočeni s manjim rizikom od razvijanja ranog i kasnog stupnja makularne degeneracije oka.

Istraživači su se pozabavili podskupinom u velikoj studiji bolesti oka povezanih sa starošću kako bi potvrdili da određeni nutrijenti sprječavaju napredovanje suhe degeneracije oka. Pregledano je preko 1.800 ispitanika, koji su praćeni kroz razdoblje od 12 godina. Osobe koje su najviše konzumirale namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama imale su 30 posto manji rizik od razvijanja makularne degeneracije.

S obzirom da naše tijelo ne može samo proizvesti ove masne kiseline, moramo ih unijeti putem prehrane. Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa, te orasi, (brazilski i australski oraščići).

Druge prednosti ovih kiselina su smanjeni rizik od srčanih bolesti, niži krvni tlak, lakše mršavljenje, jače kosti, pa čak i pomažu kod dijabetesa.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!