Operacija suženih arterija može spriječiti moždani udar

arterije-krvne-zile-krv

Osim što može prepoloviti rizik moždanog udara u sljedećih pet godina, operacija suženih arterija u vratu može očuvati zdravlje organizma za barem desetljeće, tvrde znanstvenici.

Inače zdrave osobe koje su otkrile kako imaju značajno suženje jedne od glavnih arterija u vratu izložene su povećanom riziku moždanog udara u budućnosti. U ovom slućaju može im pomoći karotidna endarterektomija, operacija kojom se uklanjaju masne naslage koje uzrokuju suženje arterija. Međutim, i ona sa sobom nosi rizik.

Međunarodni tim znanstvenika iz 30 zemalja u studiju je uključio preko 3100 pacijenata sa suženjem karotidne arterije u vratu, a kod kojih su postojale bojazni trebaju li ih operirati ili ne. Polovica je odmah operirana, dok je druga polovica čekala krajnje vrijeme za operaciju.

Rizik moždanog udara ili smrti zbog operacije neposredno nakon nje kod pacijenata koji su operirani iznosio je tri posto. Taj se rizik smatra prihvatljivim, s obzirom da je znatno smanjen rizik moždanog udara u godinama nakon operacije. Pet godina poslije, rizik moždanog udara kod pacijenata koji su odmah operirani iznosio je 4,1 posto u odnosu na deset posto kod pacijenata koji su pričekali s operacijom.

Desetljeće poslije, rizik je iznosio 10,8 posto za ispitanike prve skupine i 16,9 posto za druge pacijente.

Istraživači operaciju preporučuju pacijentima mlađima od 75 godina koji inače uživaju dobro zdralje.

Studija je objavljena u časopisu The Lancet.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!