Otkrivena genetska mutacija koja vodi raku oka

oko plavo1

Udruženi međunarodni stručnjaci otkrili su novi onkogen koji je povezan s uvealnim melanomom, najčešćim oblikom raka oka.

Uspjeli su izolirati onkogen GNA11 i ustanovili kako je prisutan u više od 40 posto uzoraka tumora uzetih od pacijenata koji boluju od ove maligne bolesti.

Uvea je dio oka koji obuhvata šarenicu, zrakasto tijelo i žilnicu.

"Ova su otkrića značajna jer sada bolje razumijemo točni mehanizam bolesti, što bi moglo rezultirati ciljevima i liječenjem u budućnosti. Trenutno, jednom kada se ova vrsta melanoma proširi van oka, terapijske su mogućnosti izrazito ograničene", objasnio je dr. Boris Bastian, predstojnik Odsjeka patologije Centra za rak Memorial Sloan-Kettering, ujedno i voditelj istraživanja.

Nakon kože, oko je drugo po redu najčešće mjesto na kojem se razvija melanom. Većina pacijenata neće osjetiti simptome sve dok tumor ne naraste toliko da stvara probleme s vidom.

Prethodnim je istraživanjem otkriven drugi onkogen povezan s uvealnim melanomom, zvan GNAQ. Sada stručnjaci mogu potvrditi kako 83 posto slučajeva ove maligne bolesti imaju aktivnu mutaciju onkogena GNAQ ili GNA11. Ova će im spoznaja pružiti mogućnost razvijanja nove metode liječenja.

Istraživanje će biti objavljeno u prosinačkom izdanju časopisa New England Journal of Medicine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!