Otkrivena nova bolest oka

oko, oci

Tim stručnjaka je pregledao 20 članova obitelji "originalnog" pacijenta koji nisu bili slijepi, ali su imali probleme s vidom različitih intenziteta, te su tako otkrili novu bolest mrežnice.

"Ova nove bolest mrežnice uzrokuje razvoj nenormalnih krvnih žila u makuli sklone krvarenju, što uzrokuje oticanje ili stvaranje ožiljaka koji zamagle dio vidnog polja", objasnio je doktor Vinit Mahajan, izvanredni profesor oftalmologije na Sveučilištu u Iowi i stručnjak za mrežnice.

okoStručnjaci su iznenađeni pojavom ove nove bolesti, za koju još nemaju posebni naziv, jer su vjerovali kako su vidjeli svaku moguću bolest oka.

Makula, koja se još naziva žutom mrljom, nalazi se u malom arealu mrežnice, blizu pozadine oka koje je odgovorni za centralni vid potreban za radnje kao što je vožnja auta ili čitanje. Među ostalim, makularna degeneracija oka ili dijabetes pogađaju ovo područje.

Mahajan tvrdi kako je do otkrića bolesti došlo nakon što je jedan pacijent zatražio pomoć zbog problema s očima. "Da je liječnik tada vidio samo jednog člana obitelji, a ne njih nekoliko, vjerojatno bi ovo stanje pripisao makularnoj degeneraciji. Mi smo znali kako se radi o nečem posebnom, te smo morali pregledati ostatak obitelji", rekao je Mahajan.

Tim stručnjaka je pregledao 20 članova obitelji "originalnog" pacijenta koji nisu bili slijepi, ali su imali probleme s vidom različitih intenziteta, od gubitka centralnog vida, do razrookosti.

Istraživači su predstavili svoje rezultate na međunarodnim kongresima specijalista za mrežnicu u Arizoni, Floridi i Londonu. Sljedeći je korak pronaći genetički uzrok bolesti, a stručnjaci se nadaju kako će tada bolje razumjeti ostale česte bolesti mrežnice.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!