Otkrivena "vrećica" u srcu koja povećava rizik od udara!

srce-srcani-udar-puls11

Kardiolozi UC Irvine centra pronašli su strukturu u obliku "vrećice" u lijevoj srčanoj pretklijetki koja je potencijalni uzročnik ugrušaka koja vode moždanim udarima.

Oko 80 posto od 700,000 udara koji se godišnje dogode u Americi rezultat su krvnih ugrušaka čije se podrijetlo ne može ustanoviti. "Novo otkriće "vrećice" u lijevoj pretklijetci moglo bi osigurati odgovore i dati neurolozima informacije potrebne za sprječavanje ponovljenih udara", rekao je autor studije doktor Subramaniam Krishnan.

KardiogramKrishnan i doktor Miguel Salazar sa UCI centra prvo su otkrili ovu "vrećicu" tijekom jednog istraživanja koje je uključivalo obdukciju. Dodatni ultrazvučni i CT pregledi pacijentovog srca potvrdili su otkriće. Stručnjaci smatraju kako je ova anatomska osobina, koja je veže uz postojanje "vrećice", prisutna kod 30 do 35 posto pojedinaca.

"Ova "vrećica" unutar srca može doprinijeti stagnaciji krvi, te putem toga formiranju ugrušaka koji putuju u mozak i uzrokuju udar", rekao je Krishnan. "Ranije se smatralo kako je lijeva pretklijtka relativno glatka i kako je vjerojatnost stvaranja ugrušaka na tom mjestu doista malena. Ipak, nova otkrića pokazuju kako je ovakvo mišljenje pogrešno, ugrubo rečeno, za svaku treću osobu".  

Krishnan i kolege sa UCI centra trenutno proučavaju učestalost javljanja ove "vrećice" u lijevoj pretklijteci kod pacijenata koji su već imali jedan udar.

Otkriće ukazuje na potencijalno važan uzrok udara. Prisutnost "vrećice" može promijeniti način na koji neurolozi tretiraju pacijente i dovesti do novih načina liječenja i preveniranja udara.

Studija je objavljena u časopisu Journal od the American College of Cardiology: Cardiovascular Intervention.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!