Prepoznajte kožne bolesti koje prijete vašem djetetu

svrab ceskanje

Unaprijed se upoznajte s lišajevima, vodenim kozicama, indijanskom vatrom ili pilećom kožom kako bi znali pravilno reagirati.

Škola je počela i sada je vaše dijete izloženo većem broju djece ali i potencijalnih bolesti. Često kožne bolesti mogu buknuti u ovo vrijeme. S dolaskom jeseni imunitet se nalazi na silaznoj putanji, čineći organizam podložnijim bolestima.

Ako se pripremite na najčešće kožne probleme u djece, manje ćete se brinuti oko potencijalnih osipa ili crvenila.

LisajAtopijski dermatitis ili lišaj može se pojaviti kod najmlađih, no najudaranije doba je između druge i desete godine. Manifestira se pojavom svrbljivog crvenila na ručnim zglobovima, gležnjevima te pregibima ruku i nogu. Koža može biti zadebljana, sjajna, izlučivati iscjedak, ali isto tako može biti izrazito suha.

Za vrijeme infekcije, zahvaćeni dijelovi kože se trebaju tretirati hidratantnim kremama koje će ju zaštititi od isušivanja i steroidnim kremama koje će propisati liječnik. Ova je svrbljiva napast obično kronični problem, no pravilnom terapijom i religioznim poštivanjem uputa dermatologa, stanje se može poboljšati. Ako je u pitanju izrazito težak slučaj, dermatolog će propisati i oralne lijekove.

Impetigo ili indijanska vatra je gnojna infekcija kože izazvana jednom od dviju bakterija: streptokokom grupe A ili stafilokokom aureus. Počinje sitnom crvenom kvržicom koja se skoro pretvori u tvrdokornu naslagu boje meda. Obično zahvaća kožu oko nosa, no može se pojaviti na bilo kojem dijelu kože koji je oštećen.

Ova se bolest liječi isključivo antibioticima. Lokalna terapija sastoji se od mehaničkog uklanjanja pokrova promjena na koži (dječjim uljem ili 3-postotnom otopinom masti salicilne kiseline), a nakon toga primjenjuju se antibiotske masti. Teži slučajevi će zahtijevati oralnu uporabu antibiotika.

Osipe često povezujemo s nekoliko različitih vrsta virusnih infekcija, koje uključuju egzantem subitum ili trodnevnu vrućicu. Kao što ime kaže, vrućica traje tri do pet dana, nakon čega se pojavi crveni osip po trupu, vratu i ekstremitetima.

Vodene kozice dobije 90 posto ljudi

Vodene koziceVodene kozice uzrokuju sitni crveni osip koji se pretvara u mjehuriće, te završi u krastama. Toliko su česte da svaka osoba ima 90 posto šansi za obolijevanjem za vrijeme svog života. Oboljela osoba je zarazna za druge oko sebe u zadnjim danima inkubacije, odnosno oko dva do tri dana prije izbijanja plikova. Kod jakog svrbeža mogu se pripisati i sedativi a u slučaju gnojenja mjehurića liječnik može pripisati i antibiotik.

Keratosis pilaris ili pileća koža uzrokuje sićušne crvene kvržice, te kožu obraza i nadlaktica ostavlja grubom i suhom. Ova se kronična bolest može lako tretirati lokalnim lubrikantima, karatolotičkim i steroidnim kremama.

Ove oku ružne bolesti se uglavnom mogu tretirati jednostavnim i široko dostupnim terapijama. Liječenje rezultira olakšanjem svraba i mučnog osjećaja tjeskobe, a vaše će dijete biti sretno i produktivno u školi jer ga kolege iz razreda ga neće izazivati i zadirkivati.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!