Prva pomoć kod ozljede oka

Sjenilo, oko

Ozljede oka mogu prouzročiti strani predmeti, kemikalije ili udarci u oko. Simptomi uključuju bol, crvenilo, krvarenje, porezotine, osjetljivost na svijetlo, naticanje ili "šljivu" oko oka.

Najvažnije je ne paničariti i ne dirati oko golim prstima. Donosimo vam sve što morate znati o prvoj pomoći kod ozljeda oka.

kontaktne lećeOzljede sitnim predmetima

Ponekad čestice prašine i prljavštine mogu prouzročiti nepodnošljivu bol i iritaciju oka. U pravilu ne smijete prstima pokušati izvaditi česticu. Ako je dovoljno sitna, suze će se pobrinuti za čišćenje i isprati ju. Možete koristiti i kapi za oči kako bi pomogli oku stvoriti više tekućine.

Ako je čestica dovoljno velika da ju možete vidjeti, probajte ju izvaditi štapićem za čišćenje ušiju čiji ste vršak prethodno smočili vodom. Položaj upale čestice je jako bitan. Možete ju ukloniti samo ako se nalazi na bjeloočnici ili u kutu oka, nikako kada je na šarenici.

Veće čestice mogu zagrepsti površinu oka i prouzročiti jaku bol. U tom se slučaju morate odmah javiti liječniku.

Ozljede većim predmetima

Ako vam u oko upadna komad stakla, grančice drveta ili nekog drugog predmeta, nipošto nemojte sami pokušati izvaditi predmet. Odmah nazovite hitnu pomoć i pripazite da ništa ne dodiruje ozlijeđeno oko.

tučnjavaOzljede kemikalijama

Oko isti čas isperite vodom. Kapke držite otvorenima i prislonite oko na lagani mlaz vode tako da on prvo dotakne unutarnju kut oka i ispere ga do vanjskog kuta. Ako je samo jedno oko zagađeno, pazite da voda kojom to oko ispirete ne dotakne zdravo oko. Ispirite 20 minuta, oko mičite lijevo desno pod mlazom vode kako biste temeljito isprali kemikaliju. U slučaju da niste u blizini slavine s vodom, možete koristiti i mlijeko.

Ako nosite leće, nemojte ih skinuti, nego ispirite oko s njima.

Udarac u oko

Ako je ozljeda nastala jakim udarcem u oko, nježno na njega stavite hladni zavoj ili zdrobljeni led zamotan u plastičnu vrećicu ili krpu. Led bi trebao umiriti iritaciju i smanjiti natečenost. Odmah se javite liječniku ako imate smanjen vid ili osjećate bol jer unutarnje ozljede mogu biti posrijedi.

Također nemojte skidati leće, nego taj korak prepustite liječniku.

Ako kod svake vrste ozljede osjećate bol, peckanje, ne možete sklopiti oči ili su vam kapci natečeni, odmah se javite liječniku.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!