Puno dobrog kolesterola može uzrokovati srčani udar

srce, stetoskop

U ovom slučaju vrijedi stara poslovica, prema kojoj "od viška boli glava". Točnije, srce.

Istražujući lijek torcetrapib, američki su stručnjaci došli do zaključka kako su osobe s povišenom razinom "dobrog" kolesterola (HDL-a) izložene višem riziku recidivirajućeg srčanog udara.

Lijek koji su proučavali istraživači Medicinskog centra Sveučilišta Rochester povisuje razinu HDL kolesterola, međutim, znanstvenici su ustanovili kako je uzrokovao srčani udar i doveo do smrti nekih pacijenata uključenih u studiju. Istraživanje je prekinuto 2006. godine, a sada su rezultati potvrđeni na istom Sveučilištu.

"Čini se kontradiktornim da povećanje dobrog kolesterola, koji je uvijek smatran zaštitnim faktorom, vodi negativnim posljedicama kod nekih osoba. Potvrdili smo kako je visoka razina HDL-a povezana s rizikom kod određenih bolesnika", objasnio je dr. James Corsetti, profesor patologije i laboratorijske medicine Sveučilišta Rochester i čelnik istraživanja.

Jednako tako, stručnjaci ističu ako ustanove koji su pojedinci izloženi višem riziku srčanog udara zbog visokog HDL-a i ako ih isključe iz liječenja, tada je moguće učinkovito smanjiti rizik bolesti krvožilnog sustava kod ostatka populacije.

Drugi je korak personalizirati način liječenja bolesti srca, tako da se identificiraju pacijenti koji bi mogli pretrpjeti srčani udar zbog povišene razine HDL-a.

Točnije, pacijenti s povišenom razinom C-reaktivnog proteina (CRP) i HDL-a ujedno su izloženi višem riziku od srčanog udara zbog načina ponašanja dobrog kolesterola. Kombinacija puno dobrog kolesterola i upala zapravo može "pripremiti teren" nekim bolesnicima za srčani udar.

Stručnjaci su zaključili kako je više dobrog kolesterola korisno za većinu ljudi, međutim, on ne mora nužno biti dobrotvoran za sve srčane bolesnike.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!