Pušenje povećava rizik makularne degeneracije

cigareta, pusenje

Čak i osobe starije od 80 godina mogu smanjiti rizik od sljepoće izazvane starosnom makularnom degeneracijom ako se ostave cigareta.

Rizik za razvijanje starosne makularne degeneracije oka raste s godinama, a pušači se izlažu dodatno većem riziku, pokazalo je američko istraživanje.

Senilna makularna degeneracija oka je najčešći uzrok sljepoće osoba starijih od 50 godina, a prema posljednjim podacima, problem je za čak 25 do 30 milijuna osoba diljem svijeta. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu, te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju.

U početnom stadiju, senilna makularna degeneracija oka pogađa centralni vid, koji je neophodan kod svakodnevnih aktivnosti kao što su čitanje, vožnja automobila ili gledanje televizije. Ravne linije stepenica ili ruba vratiju bolesniku postanu valovite, otežavajući kretanje.

Uz staru dob, pušenje je drugi najčešći uzročnik ove bolesti. Američki su istraživači pregledali gotovo 2.000 žena koje su prošle poseban okulistički pregled u 78. godini, te su ga ponovile u 83. godini, od kojih je četiri posto pušilo.

Stručnjaci su usporedili podatke oba pregleda, koncentriravši se na pojavu starosne makularne degeneracije oka, te su ocijenili je li pušenje utjecalo na šanse razvitka bolesti.

"Dob je najjači faktor predviđanja senilne makularne degeneracije oka, međutim, najveći dio istraživanja je proveden nad osobama koje su mlađe od 75 godina. Naša je populacija starija od onih koji su prethodno bili ispitani, a istraživanje nudi prvi točni uvid u način na koji pušenje utječe na senilnu makularnu degeneraciju oka kasnije u životu", objasnila je doktorica Anne Coleman, profesorica oftalmologije na Sveučilištu u Los Angelesu.

Pušačice su imale 11 posto više šansi razviti senilnu makularnu degeneraciju oka nego druge ispitanice njihove dobi. Kada su u pitanju žene starije od 80 godina, pušačice su pet i pol puta sklonije razvijanju ove bolesti u odnosu na nepušačice.

Pušenje povećava rizik od makularne degeneracije jer smanjuje razinu antioksidansa, što mijenja dotok krvi u oči i smanjuje pigmente mrežnice. Međutim, ostavljanjem cigareta, makularna se degeneracija može spriječiti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!