Pušenje uzrokuje upalu oka – uveitis!

oko

Osim što može dovesti do senilne makularne degeneracije (koja najčešće završi sljepoćom), ova nezdrava navika može uzrokovati i upalu oka.

Uveitis je upala srednje ovojnice oka uveje koja se sastoji od šarenice, zrakastog tijela i žilnice. Simptomi su crvenilo oka, zamućeni vid, osjetljivost na svjetlo, tamne plutajuće mrlje u vidnom polju i bol.

Otprilike 60 različitih uzroka može biti odgovorno za nastanak uveitisa, a sada su stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji dokazali kako je pušenje jedan od njih.

Kada su analizirali zdravstvene podatke i pušački status svih pacijenata s upalom oka u jednoj klinici kroz razdoblje od 2002. do 2009. godine, stručnjaci su ustanovili kako su pušači 2,2 puta skloniji uveitisu nego osobe koje ne puše (35,5 posto u odnosu na 23,6 posto nepušača).

"Dim cigareta uključuje sastojke koji stimuliraju upalu unutar krvnih žila, a to može doprinijeti poremetnji imuniteta i uveitisu", objasnila je doktorica Nisha Acharya, voditeljica istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Oftalmology.

Ukoliko primijetite simptome uveitisa, odmah se javite oftalmologu jer ova upala može oštetiti bitne strukture oka, poput šarenice ili mrežnice. Osobe sa simptomatskim bolestima poput multiple skleroze ili juvenilnog artritisa također mogu razviti ovu bolest, a ona čak može biti dio reakcije tijela na upalu herpes simplex virusom ili tuberkulozu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!