Putujete često? Pripazite na zdravlje srca

vozac, auto, voznja

Ako provedete više od 20 dana mjesečno na cesti (ili u zraku) izloženi se većem riziku od krvožilnih bolesti, tvrde američki istraživači.

Stručnjaci škole za javno zdravstvo Sveučilišta Mailman u Columbiji su analizirali zdravstvene podatke više od 13.000 osoba. Gotovo 80 posto ispitanika je barem jednom mjesečno bilo na poslovnom putu i nije spavalo kod kuće. S druge strane, jedan je posto ispitanika proveo 20 dana u mjesecu na putu.

U odnosu na one koji rijetko putuju (između jednog i šest dana mjesečno), angažirani putnici (oni koji putuju 20 ili više dana mjesečno) imali su u prosjeku veći indeks tjelesne mase, niži dobri kolesterol (HDL) te viši dijastolički krvni tlak - riječ je o faktorima rizika za krvožilne bolesti.

Kada su sami trebali ocijeniti svoje zdravlje, gotovo je tri puta više ispitanika koji češće putuju reklo kako je njihovo zdravlje loše u odnosu na druge ispitanike koji provedu manje dana na cesti.

"Ako daljnja istraživanja ustanove vezu između poslovnih putova i pretilosti i drugih ishoda kroničnih bolesti, postoji nekoliko mogućnosti za intervencije na poslu. Programi obrazovanja zaposlenika i strategije za poboljšanje prehrane i aktivnosti dok su na putu predstavljaju jednostavan početak", savjetovao je Andrew Rundle, profesor epidemiologije, koji je ujedno voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Occupational and Environmental Medicine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!