Samo jedna cigareta dovoljna za srčani udar

cigareta, pusenje

Najnoviji podaci pokazuju kako rekreativno ili vikend-pušenje nije ništa sigurnije od dvije popušene kutije dnevno.

Do 2015. godine cigarete će odnositi 6,5 milijuna života godišnje, što je 50 posto više nego AIDS, upozorili su znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ako vas ne zabrinjava vikend-pušenje ili pokoja popušena cigareta uz jutarnju kavu, možda ćete se predomisliti zbog najnovijeg izvještaja američkih stručnjaka.

Samo jedna cigareta može uzrokovati veliku štetu u našem organizmu: blokirati arterije i dovesti do srčanog udara, tvrdi glavna američka kirurginja Regina Benjamin. Dim cigareta uzrokuje "trenutačnu štetu", a svakim udisajem u krvotok "puštate" stotine kemikalija koje su otrovne za mnoge organe. "Samo jedan udisaj iz cigarete mogao bi biti taj koji će uzrokovati srčani udar", upozorila je američka savjetnica.

Uz mnoge posljedice dugoročnog pušenja, poput povišenog rizika od kolorektalnog karcinoma, raka dojke, raka prostate, raka ustiju, senilne makularne degeneracije oka i sl, dim cigareta može u trenu štetno djelovati na naš organizam. On se trenutno probije u krvotok i promijeni njegovu kemijsku strukturu, tako da postaje ljepljiviji. Upravo se na taj način mogu stvoriti krvni ugrušci koji onemogućavaju protok krvi, a posljedice su opasnije ako osoba već ima sužene arterije.

Benjamin je u izvješću teškom 700 stranica ustvrdila kako ne postoji sigurna razina izloženosti dimu cigareta – bez obzira radi li se o namjernom pušenju ili onom pasivnom. Savjetuje izbjegavanje izloženost pušenju na bilo koji način.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!