Skladištene masnoće čine tumor agresivnijim

stanica-rak-virus-bakterija-tumor-1

Enizmi koji inače djeluju tako da rastavljaju uskladištene masti, kod nekih vrsta tumora postaju iznimno aktivni i čine tumor sklonijim širenju, pokazala su istraživanja.

Kada se enzim monoacilglicerol lipaza (MAGL) otme kontroli u stanicama raka, on rastavi uskladištene masti i stvara velike količine bezmasnih kiselina, koje su temelj stijenki stanica i masnih molekula. Ove molekule funkcioniraju kao signali između stanica.

DebljinaNemasne kiseline zatim proizvode druge male molekule koje potiču rast i napredak tumora, naglašavaju stručnjaci.  

Otkriće kako masti u stanicama tumora potiču njihovu agresivnost potencijalno je objašnjenje za već potvrđenu vezu pretilosti i raka, tvrde stručnjaci sa Scripps Research Instituta iz Kalifornije. Dodaju i kako MAGL može biti nova meta za tretiranje agresivnih oblika raka ili sprječavanje progresije raka. 

"Kronološki gledano, stručnjaci su se ranije usredotočili na mehanizme koji uzrokuju formiranje  tumora, a tretmani liječenja na odstranjivanje kancerogenih stanica. No, sada smo htjeli otkriti na koje načine dolazi do agresije i širenja tumora", rekao je autor studije Benjamin Cravatt, predsjednik Odjela za kemijsku fiziologiju Scripps Researcha.

Cravatt naglašava i kako stalno konzumiranje masne hrane povećava količinu masnih kiselina u tijelu.  

"Pokazali smo kako stanice raka imaju svoje načine proizvodnje nemasnih kiselina, koji im onda omogućuju rast agresivnosti. Manje zloćudni tumori ne iskazuju ovakvo povećanja vlastitih formacija nemasnih kiselina. Također, uzimanje slobodnih masnih kiselina iz prehrane može pomoći malignim stanicama u razvoju zloćudnijeg fenotipa", zaključuje Cravatt.

Studija je objavljena u časopisu Cell.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!