Sljepoća nije konačna – vid se može vratiti!

oko, oci, sljepoca

Kao i svim drugim tkivima u tijelu, oku je potrebna zdrava opskrba krvlju kako bi moglo normalno funkcionirati. Ako su krvne žile nerazvijene, poteškoće s vidom ili čak sljepoća mogu nastupiti. Međutim, stručnjaci su došli do novih spoznaja koje mogu obrnuti ovaj proces.

Liječnici su ustanovili kako određene stanice mrežnice miševa ne primaju dovoljne količine krvi, ali mogu preživjeti nekoliko mjeseci i kasnije se u potpunosti oporaviti. Vjeruju kako se ova pojava može primijeniti i na ljude.

"Ovo je otkriće intrigantno. Ono upućuje kako neuroni u mrežnici mogu preživjeti dugo vremena, iako uopće nisu funkcionirali neko vrijeme", tvrdi profesor molekularne biologije i genetike Jeremy Nathans.

rožnicaUstanovili su kako tri gena reguliraju dotok krvi u mrežnicu. Mane bilo kojeg od njih uzrokuju probleme s opskrbom mrežnice i mogu dovesti do sljepoće. Miševi kojima je nedostajao jedan takav gen, Fz4, imali su slab dotok krvi u mrežnicu i bili su slijepi. Tim je takve mrežnice "nahranio" kisikom i nutrijentima, tj. imitirao normalnu opskrbu krvlju i zaključio kako su rožnice sposobne prepoznati svjetlo i stvoriti signale slične onima koje stvara zdrava mrežnica.

Stručnjaci su ustanovili kako u nedostatku gena Fz4 mrežnica dobiva taman toliko kisika i nutrijenata kako bi njene stanice mogle preživjeti, ali ne i funkcionirati.

"Ako je dio mrežnice lišen normalnog dotoka krvi, onda ako u potpunosti ili djelomice vratimo opskrbu krvlju u taj dio možemo vratiti i neke funkcije vida", optimističan je Nathans.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!