Solarij povisuje rizik melanoma za 74 posto!

solarij

Sunčanje u solariju povisuje rizik razvijanja zloćudnog tumora kože za čak 74 posto, pokazalo je najnovije američko istraživanje!

Stručnjaci su ustanovili kako je rizik od ove maligne bolesti znatno povišen neovisno o učestalosti korištenja solarija ili vrsti uređaja za sunčanje. Međutim, što se više izlažete "umjetnom suncu", to će rizik melanoma biti veći!

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira 500 slučajeva melanoma.

Prema istraživačima Sveučilišta Minnesota, solarij predstavlja veliku opasnost za osobe bilo koje dobi: "Rizik razvijanja melanoma povezan je s količinom korištenja solarija, a ne s brojem godina kada se osobe počnu sunčati u solariju. Niti jedna vrsta solarija nije sigurna!".

Istraživači su u studiju uključili preko 2.200 osoba i zaključili kako stvaranje tamnije puti u solariju više od 50 sati ili u više od sto posjeta utrostručuje izglede razvijanja smrtonosnog zloćudnog raka kože u odnosu na osobe koje ne koriste solarij.

Prethodna su istraživanja utjecaja korištenja solarija na rizik razvijanja melanoma prilično manjkava jer nisu uzete u obzir određene vrste solarija i individualna izloženost sunčevoj svjetlosti ispitanika, ističu stručnjaci. Stoga je bilo teško zaključiti koji solariji vode melanomu. Sada je potvrđeno kako često sunčanje u solariju bez sumnje povisuje rizik zloćudnog raka kože, neovisno o svojoj vrsti.

Solarij utječe i na zdravlje očiju

Jednako kao i "prava" sunčeva svjetlost, dugotrajna izloženost ultraljubičastim zrakama solarija može uzrokovati oštećenje gotovo svih struktura vida. Osim što ostavlja starački trag na vašim borama, solarij isto tako može postarati i vaše oči. Ako se solariju okrećete zbog postizanja brončane puti dugi niz godina, izlažete se riziku nastanka vanjske mrene ili pterigija, bolesti karakteristične za starije osobe.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože. Od najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma godišnje oboli čak 160.000 osoba, a umire 41.000 pacijenata. Unatoč tome što se javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, melanom je odgovoran za čak 80 posto smrtnih slučajeva.

Nevia Delalle Lozica,
dr.med.spec. dermatologije i
venerologije

dm drogerie-markt pokrenuo je edukativno humanitarni projekt "Zaštiti se… i neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu!" s ciljem senzibiliziranja široke hrvatske javnosti o problemu zloćudnog tumora - melanoma. U sklopu ovog projekta, na portalu Ordinacija.hr možete postavljati pitanja vezana za zdravlje kože, moguće promjene madeža i melanom, a na njih će odgovarati Nevia Delalle Lozica, dr.med.spec. dermatologije i venerologije.

Sve što morate napraviti jest registrirati se na portalu i upisati svoje pitanje u rubriku Halo, doktore. Također možete priložiti fotografije sumnjivih madeža ili promjena na koži ako ih imate.

S obzirom da se putem fotografija ne može s velikom točnošću utvrditi mogući problem, za konačnu dijagnozu je potrebno osobno posjetiti dermatologa.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!