Solariji opasniji od sunčeve svjetlosti!

solarij

Među ispitanim solarijima čak devet od deset ne osigurava sigurnosne standarde i odašilje preveliku količinu UV zračenja od one dozvoljene.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira 500 slučajeva melanoma.

Istraživači Sveučilišta Dundee ustanovili su kako je rizik razvijanja raka kože zbog sunčanja u solariju više nego dvostruko veći u odnosu na jednako vrijeme provedeno sunčajući se pod mediteranskim suncem usred dana.

Izmjerili su razinu ultraljubičastog zračenja 40 solarija diljem Engleske i zaključili kako čak devet od deset solarija emitira previsoku razinu UV zračenja u odnosu na ono što je dozvoljeno propisima, ondašnjim, ali i EU propisima. Riječ je o prosječno dvostruko većoj razini zračenja od one dopuštene.

Svjetska je zdravstvena organizacija svrstala solarije na popis stvari i navika koje najviše dovode do raka.Istražianje stručnjaka Sveučilišt Minnesota pokazalo je kako sunčanje u solariju povisuje rizik razvijanja zloćudnog tumora kože za čak 74 posto. Stručnjaci su ustanovili kako je rizik od ove maligne bolesti znatno povišen neovisno o učestalosti korištenja solarija ili vrsti uređaja za sunčanje. Međutim, što se više izlažete "umjetnom suncu", to će rizik melanoma biti veći! Solarij povisuje rizik melanoma za 74 posto!

"Svako izlaganje UV zrakama bez obzira na njihov izvor – prirodni (sunce) ili umjetni (solarij) – izaziva određene, nepoželjne promjene u koži. U kojoj će se životnoj dobi i u kojem obliku one pojaviti, bitno ovisi o zbroju ekspozicija UV-u, tj. količini vremena provedenog na suncu (ili u solariju). S obzirom da živimo u mediteranskoj zemlji s puno sunčanih dana, da imamo običaj godišnje odmore provoditi na moru, mi smo kao nacija "previše na suncu". Ako se uz to još dodatno izlažemo UV-u solarija, tada značajno povećavamo rizik nastanka prekanceroza, karcinoma kože, melanoma, a nije nevažno da naša koža već u 30-tim godinama izgleda bitno starije. I jedna ekspozicija UV-u solarija je previše", tvrdi spec. dermatologije Jelena Meštrović Štefekov. Želite li i dalje riskirati?

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!