Spriječite sljepoću zbog plutajućih čestica

oko 1

Istraživanja su pokazala kako jedan od sedam pacijenata s ovim simptomima ima oštećenje mrežnice: porezotinu na njoj ili se pak dio mrežnice odvojio.

"Ako otkrijemo porezotinu i tretiramo ju laserom, možemo spriječiti moguću sljepoću. No, ako se tekućina zavuče ispod mrežnice i ona se zbog toga odvoji, tada je možda prekasno", tvrdi doktor Sanjay Sharma, profesor oftalmologije i epidemiologije, jedan od autora istraživanja.

mrežnicaPorezotine na mrežnici su izrazito teške za primijetiti, zbog čega je potreban potpuni pregled mrežnice s vrhunskom opremom.

Znanstvenici su analizirali mnoga istraživanja i zaključili kako je mrežnica bila oštećena kod 14 posto ispitanika koji su primijetili "plutajuće čestice", što je povezano s promjenom u želatini oka.

Ako su nove plutajuće čestice povezane s gubitkom vida, manom u vidnom polju ili prisutnošću krvi ili `duhanske prašine` u želatini oka, rizik od porezotine mrežnice je znatno viši. S obzirom da takvo oštećenje može dovesti do odvajanja mrežnice u 50 posto slučajeva, hitna je procjena potrebna zbog novih plutajućih čestica i bljeskovima svjetlosti", zaključuje doktor Sharma.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!