Što vam govori vaš jezik?

jezik,shutterstock

Jezik je najmoćnije oružje žena, ali i mišić zbog kojeg možemo uživati u poslasticama, a tu i tamo se možete i sami sebi izbeljitei kako bi provjerili je li sve u redu s vašim zdravljem.

Jezik je početni dio našeg probavnog sustava, a obložen je, tzv. mukoznom opnom – na kojoj se nalazi okusni pupoljci, ali i koja je sloj koji štiti jezik od ozljeda i mikroorganizama. Jezik bi trebao biti ružičast i okusni pupoljci trebaju biti vidljivi, odnosno vidljive okusne bradavice, poznate kao i papile često su vrlo uočljive.

Čak i najmanja promjena na jeziku može biti znak vašeg tijela da nešto nije u redu, a to je sigurno kada vas jezik boli, a da se niste sami zagrizli za njega. Izbeljite se pred svojim ogledamo svaki dan i budite sigurni da ste obavili najbrži pregled svojeg fizičkog stanja.

Jezični znakovi

Promjene na jeziku lako su uočljive, a može pokazivati da nam nedostaje vitamina, ili da bi se trebali više opuštati.

  • Geografski jezik, odnosno jezik na kojemu se vide šare upravo kao na geografskim kartama, odnosno crvene su mrlje nepravilne te su bijelo obrubljene. Zbog ovog se stanja jezika ne morate zabrinuti, osim ako osjećate i bol na jeziku. Smatra se da uzrok ovom može biti smanjivanje okusnih pupoljaka, što nije nenormalno za njih, kao i što može značiti da se oni regeneriraju.
  • Izbrazdani jezik, još poznat kao fisurirani jezik, izgleda kao da je jezik napukao ili kao da ste se posjekli s nožem. Ni zbog ovog se stanja ne morate zabrinuti, također ako ne osjetite bol, no ističe se pojačana oralna higijena jezika jer upravo te brazde mogu biti skrovište mnogih bakterija i mikroorganizama, kao što se u njemu mogu izgubiti i ostatci hrane. Ako ne održavate dobru oralnu higijenu, može doći do razvoja gljivične infekcije na jeziku, koja može rezultirati s boli i koju je potrebno liječiti.
  • Bijeli dlakavi jezik je također učestala pojava, koju, ako se često ne beljimo vlastitom odrazu, također zna proći neprimjetno. Jedan od uzroka može biti ljuštenje površinskog sloja jezične sluznice, a koja zbog manjka unosa tekućine može rezultirati bijelim „dlakama“ na jeziku. Kod ovog je stanja također važno održavati oralnu higijenu, jer je također pogodno za skrivanje mnogih bakterija, a može rezultirati i gljivičnom infekcijom, najčešće čiji je uzrok kandida. Osim što će vam jezik biti „dlakavo bijel“, također se može pojaviti loš zadah, okus metala u ustima, kao i otečena donja usna.
  • Smeđi ili crni dlakavi jezik, ukazuje samo na lošu oralnu higijenu, a zapravo nastaje jednako kao i bijeli jezik. Boja može potamniti zbog pušenja, kave ili tamnih čajeva, ali i zato što se bakterije dugotrajno nalaze na jeziku. Svakako je važno posvetiti se više svom oralnom zdravlju u tom trenutku!
  • Afte mogu biti dosta bolne, a najčešće znače da nešto smeta vašem jeziku. To može biti samo vaš zub, ali ako pojava traje duže od dva tjedna potrebno je posjetiti zubara kako bi se obavila biopsija otekline. Ako osjetite da imate afte na jeziku ili ustima, prilagodite prehranu, odnosno izbjegavajte vrlo vruću i začinjenu hranu. Jedan od uzročnika afta može biti i stres, pa promislite jeste li u posljednje vrijeme pod većim stresom nego inače. 
  • Izrazito ružičasti jezik, odnosno skoro pa crven jezik može ukazivati na manjak vitamina B12. Ako smatrate da je vaš jezik tamnocrvene boje, to znači da postoji mogućnost da patite od šarlaha. Jedan od simptoma šarlaha je malinasti jezik, a osim njega pojavljuje se i vrućica, bol u grlu i osipu. Ova je bolest najčešća kod djece od 4 do 8 godina, a liječi se antibioticima.

Pročitajte još znakove vam šalje vaše tijelo kako bi shvatili da ste bolesni, te koje bolesti može izazvati zubni kamenac!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!