Sve što ne znate o kolesterolu

jaje na oko, dorucak, kolesterol, masnoca

Kada pomislite na kolesterol, padnu vam na pamet izrazi srčana oboljenja, arterija, nakupina masnoće ili slike masne hrane. Ali što zaista znate o ovoj pošasti suvremenog doba?

Visoka razina kolesterola je loša za naše zdravlje jer dovodi do srčanih bolesti, koje uključuju srčani udar, a nedavno je dokazana povezanost između visoke razine kolesterola i agresivnog oblika raka prostate. S druge strane, kolesterol čak može i biti prenizak.

1. Visoki kolesterol je ponekad neizbježan

Ako imate vrtoglavo visoke razine kolesterola, možda je problem genetske prirode. Neke su obitelji "proklete" visokim razinama lošeg kolesterola (LDL-a). Bolest se zove obiteljska hiperkolesterolemija, a uzrokovana je prirođenim nasljednim greškama metabolizma masti u organizmu. Pogađa oko jednu na 500 osoba i može povisiti kolesterol s normalne granice (200 miligrama po decilitru krvi) do između 300 i 600 miligrama. Istodobno, čest je uzročnik srčanog udara u mlađoj dobi.

doručak2. Začepljene arterije izgledaju kao smrznuti maslac

Kolesterol se nakuplja u unutrašnjosti tijela – u arterijama koje postanu krute i čvršće, a dotok krvi u srce i mozak je otežan. Tvrde arterije poprime žutu boju kolesterola, a da možemo zaviriti u njih, unutrašnjost bi izgledala kao da su napunjene smrznutim maslacem.

3. Visoki kolesterol je vidljiv

U pravilu ne znate kako imate povišenu razinu kolesterola ako vas ne pregleda liječnik. Međutim, ponekad simptomi mogu biti i više nego očiti. Znak problema s visokim kolesterolom mogu biti ksantomi – bezbolne, čvoraste, žute nakupine ispod kože različite veličine. Javljaju se po cijelom tijelu, pa čak i na očnim kapcima. Češće su kod starijih ljudi ili kod dijabetičara.

4. Kolesterol može biti i prenizak

Svi znamo kako je visoka razina kolesterola štetna za zdravlje. Liječnici savjetuju pridržavanje unutar normalnih granica oko 200 miligrama po decilitru, što je prosjek za odrasle. Međutim, nizak kolesterol se povezuje sa mnogim zdravstvenim tegobama, od kojih je najozbiljnija rak.

Prema posljednjim istraživanjima, trudnice koje imaju nisku razinu ukupnog kolesterola češće prerano rađaju bebe.

5. Vježbanje povisuje dobar kolesterol

Vježbanje je dobro za apsolutno sve! Tako ćete zamijetiti pozitivne promjene u lošem kolesterolu, a podići ćete razine dobrog kolesterola (HDL-a) ako se pokrenete i ustrajete pri vježbanju. Što je svaka vježba dulja, to su učinci bolji.

meso6. Namirnice bez kolesterola mogu povisiti kolesterol

Pripazite na hranu koju jedete. Kolesterol tvori životinjska jetra, pa ga tako nalazimo u hrani životinjskog podrijetla: mesu, mlijeku i jajima. Mnoga pržena hrana sadrži trans-masti koje povisuju kolesterol, najčešće dolaze u obliku hidrogeniziranih biljnih masti. Trans masti, jednako kao i zasićene masti, su glavni krivci visokog kolesterola kojeg unosimo hranom, ali nisu navedeni na deklaraciji namirnica.

7. Visoki kolesterol uzrokuje erektilnu disfunkciju

Svi znaju kako je visok kolesterol loš za srce, no on ostavlja trag i na nekim drugim važnim dijelovima tijela. Švedski su istraživači ustanovili kako muškarci s 270 miligrama kolesterola po decilitru krvi imaju 4,5 puta veće izglede za razvijanjem raka testisa nego ispitanici koji su imali razinu kolesterola 270 mg/dl ili čak niže.

Također, visoka razina kolesterola je povezana s većim rizikom od erektilne disfunkcije, zatajenja bubrega, ciroze jetre, pa čak i Alzheimerove bolesti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!