Sve što ste mislili o prehladama je krivo!

prehlada, gripa, smrcanje, brisanje nosa, maramica, rupcic

Prehlada je najčešći oblik infekcije na svijetu – unatoč tome, mi i dalje obolijevamo nekoliko puta na godinu. Daily Mail donosi mitove o običnoj prehladi – sve ono u što ste čvrsto vjerovali pokazalo se neistinitim.

Nećete se razboljeti zbog oslabljenog imuniteta

Simptomi prehlade nisu rezultat destruktivnog učinka virusa, nego mjere koliko jako vaš imunitet reagira na njih. Stoga, jaki simptomi prehlade su rezultat jakog imuniteta, a ne oslabljenog, tvrdi znanstvenica Jennifer Ackerman, koja je objavila knjigu "Ah-Choo" o ovakvim mitovima.

Vitamin C neće izliječiti prehladu

Ovaj je vitamin najviše proučavan kao sredstvo izlječenja, međutim, rezultati nisu uvijek sinkronizirani. Više od 30 kliničkih istraživanja s preko 10.000 ispitanika je pokazalo kako dnevni unos vitamina C ne sprječava prehladu. Njegov najveći doseg je to što blago smanjuje trajanje simptoma.

Izbjegavanje alkohola ne pomaže

Jedno ili dva pića dnevno ustvari može smanjiti izglede obolijevanja od prehlade, pokazala su istraživanja Odsjeka za prehlade u Salisburyju. Osobe koje se klone alkohola tako su izložene većem riziku od prehlade, iako znanstvenici nisu sigurni zašto. "Moguće je da su osobe koje piju alkohol manje podložne zbog drugih razloga", izjavilo je Sheldon Cohen, voditelj istraživanja.

Neki stručnjaci vjeruju kako alkohol može nekako ograničiti replikaciju virusa.

Ne možete se zaraziti ljubljenjem

Iznenađujuće za mnoge – slobodno se možete ljubiti s prehlađenom osobom, nećete se razboljeti! Najveća obitelj virusa koji su uzročnici prehlade spadaju u rinoviruse, a oni rijetko kada uđu u naše tijelo kroz usta, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wisconsin.

Do ovog su saznanja došli nakon što su u svoju studiju uključili prehlađene osobe koje su cijelu minutu ljubile zdrave osobe. Od 16 slučajeva, samo se jedna osoba zarazila poljupcem.

Starije osobe najviše obolijevaju

Upravo suprotno, podložnost prehladi opada s godinama. Tako je osoba starijih od 50 godina koje će se prehladiti ove godine upola manje nego tinejdžera. razlog tome je što su starije osobe prethodno bile izložene većem broju prehlada i tako su same razvile protutijela na obične viruse koji uzrokuju prehladu nego mlađe osobe koje su bile izložene manjem broju virusa i njima su podložne.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!