Svjetski dan osteoporoze: Svi smo kandidati za ovu bolest

starija zena, menopauza

U povodu Svjetskog dana osteoporoze, koji se obilježava na današnji dan, razgovarali smo s jednim od vodećih stručnjaka u području mineralnog metabolizma i ravnateljem Poliklinike K-centar, internistom, endokrinologom i nefrologom prof.dr.sc. Daliborom Krpanom.

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je stanje loše kakvoće kostiju do kojeg može dovesti više uzroka. Najčešće se radi o kombinaciji više uzročnih čimbenika. Sama osteoporoza nema tipičnih simptoma, a prijelomi kuka i kompresivni prijelomi kralježnice, koji su tipični za osteoporozu, zapravo su komplikacije, a ne simptomi bolesti. Zbog toga nije moguće dijagnozu pravovremeno postaviti na temelju simptoma kao što smo to navikli kod većine drugih bolesti. Budući da je cilj liječenja spriječiti komplikacije, nužno je učiniti procjenu kakvoće kosti te započeti s mjerama prevencije i liječenja prije nego se one jave. Na žalost, o tome se obično ne vodi dovoljno računa, pa nije čudo da je osteoporoza jedna od najčešćih bolesti današnjice.

prof.dr.sc. Dalibor Krpan

Tko sve može biti pogođen osteoporozom? Često se smatra kako je ona samo "ženska bolest".

Osteoporoza nije samo “ženska bolest”. Istina je da je ona vrlo česta u žena nakon menopauze, no javlja se i kod muškaraca u kojih su komplikacije obično teže. Općenito se može reći da su osobe s povećanim rizikom osteoporoze žene nakon menopauze, posebno one koje su rano ušle u menopauzu, zatim osobe koje dulje vrijeme koriste neke lijekove poput kortikosteroida, antiepileptika i citostatika; osobe s kroničnim bolestima kao što su kronične bubrežne bolesti, bolesti hormonalnog sustava, kronične reumatske bolesti, kronične upalne bolesti probavnog sustava, šećerna bolest, te osobe sa značajnijim skeletnim deformitetima uslijed artroze ili nekog drugog razloga.

Kakve su brojke za Hrvatsku?

Postojeći statistički podaci koji se najčešće u javnosti koriste, a koji se temelje na nalazu mineralne gustoće kosti izmjerene denzitometrijom, nisu objektivni jer se niska kakvoća kosti i povećani rizik prijeloma može naći i kod osoba s normalnim nalazom denzitometrije. Kako na kakvoću kosti negativno utječe čitav niz bolesti i patoloških stanja, možemo s velikom vjerojatnošću reći da su osteoporoza i rizici komplikacija puno rašireniji nego što se to obično misli. Mislim da nije pretjerano reći da smo svi kandidati za osteoporozu.

Može li se osteoporoza spriječiti?

Da, osteoporoza se velikim dijelom može spriječiti ili barem spriječiti komplikacije, no mjere za to treba početi provoditi u mladosti. Siguran sam da bi se tako broj komplikacija mogao barem prepoloviti.

Kako se osteoporoza liječi?

Najvažnija mjera prevencije i liječenja je odgovarajuća i redovita tjelovježba. To su vježbe koje se sastoje od intermitetnih kontrakcija mišića koje treba provoditi svakodnevno. Najbolje takve vježbe su “Tae do”, poseban sustav tjelovježbe temeljen na principima korejske borilačke vještine Taekwondo, prilagođen upravo za tu svrhu. Važna je također nadoknada vitamina D3, kao i liječenja svih onih bolesti i stanja koje negativno utječu na kost, npr. liječenje kroničnih upalnih bolesti, bolesti hormonalnog sustava te korekcija posture i biomehaničke ravnoteže i liječenje artroze.

Možemo li prehranom i stilom života usporiti napredovanje osteoporoze?

Naravno, prehrana i stil života mogu utjecati na pojavu osteoporoze, no važno je napomenuti da u većini slučajeva nije dovoljno provoditi ono što se obično podrazumijeva zdravom prehranom i aktivnim životnim stilom. Poznato je da se osteoporoza javila i kod astronauta, dakle zdravih i dobro utreniranih osoba i to već nakon samo pet mjeseci provedenih u bestežinskom prostoru. Zato preporučam svima, uz zdravu prehranu i aktivan način života provoditi svakodnevno ciljanu tjelovježbu poput Tae doa.

Važno je izbjegavati neke loše navike kao što je pušenje, neaktivnost, a u koliko je moguće i lijekove za koje znamo da loše utječu na kost. Danas imamo i više lijekova kojima možemo djelovati na koštanu pregradnju. No, važno je znati da nije svejedno koji ćemo lijek primijeniti. To mora biti strogo individualno, jer neki lijek će kod nekog pacijenta koristiti kod drugog taj isti lijek može šteti kostima, budući da je svaka osteoporoza drugačija. Danas nam je na raspolaganju i MBST (terapijska nuklearna magnetska rezonanca), najnovije dostignuće medicine i tehnologije koje se primjenjuje u liječenju koštano-zglobnih bolesti.

Koji se lijekovi i metode koriste u ortopediji i fizikalnoj terapiji zbog osteoporoze?

Od lijekova se najčešće primjenjuju bisfosfonati. To su lijekovi koji usporavaju pregradnju kosti, a danas na tržištu imamo i više njihovih kopija (generici). Zatim, tu je stroncijum ranelat, te teriparatid. Iako više nisu lijekovi prvog izbora tu su i preparati na bazi ženskih hormona (hormonska nadomjesna terapija). Najnovija metoda je već spomenuta MBST (terapijska magnetska rezonanca), jedina metoda kojom se elektro-magnetskom energijom koja nastaje u našem tijelu potiče formiranje nove kosti te regenerira hrskavica. Prednost ove metode je da gotovo nema kontraindikacija te nikakvih negativnih popratnih pojava, jer se radi o energiji koja nastaje aktivacijom naših vlastitih atoma vodika.

Na koje načine Poliklinika K-centar za osteoporozu nudi potporu oboljelima?

Poliklinika K-centar specifična je po tome što provodi integralni koncept liječenja, popularno “4e” što znači: edukaciju, efektivnu tjelovježbu, evaluaciju (individualnu procjenu kakvoće kosti), te selektivnu, dakle individualno izabranu terapiju. U Poliklinici se kontinuirano provodi tečaj “Tae do” tjelovježbe čime se nastoji kroz kraće vrijeme osposobiti ljude da “Tae do” mogu vježbati sami kod kuće što je najefikasniji i najjeftiniji način liječenja. Osim toga Poliklinika je referalni regionalni centar za MBST, koji se primjenjuje u liječenju osteoporoze i artroze.

U Poliklinici se provodi i fizikalna terapija, a u timu sudjeluju i ortopedi te kirurzi specijalizirani za bolesti kralježnice.

Fizikalna terapija i denzitometrija mogu se u Poliklinici K-centar učiniti i na uputnicu HZZO-a. Svakom pacijentu pristupa se individualno na temelju procjene kakvoće kosti i rizika, pri čemu se kombiniraju metode ovisno o svakom posebnom slučaju. Tako se uz redovitu “Tae do” tjelovježbu, primjenjuju lijekovi, MBST, fizikalna terapija, korekcija posture specijalnim ulošcima, “Trigger points” terapija bolova, a ponekad u konzultaciji s ortopedom ili kirurgom pacijentima se dogovara i kirurška terapija.

U Centru surađujete i s korejskim stručnjacima. Kako je došlo do suradnje i koje su karakteristike njihove metode?

Poliklinika K-centar surađuje sa Sveučilištem Kyung-Hee iz Koreje, posebno poznatim po tradicionalnoj korejskoj medicini. Suradnja je rezultat mojih višegodišnjih osobnih veza s Korejom uspostavljanih još davnih dana kroz Taekwondo, korejsku borilačku vještinu kojom se bavim od djetinjstva. Budući da su neke metode tradicionalne korejske medicine izuzetno efikasne u liječenju bolnih sindroma njihovo uvođenje u kliničku praksu uvelike povećava učinkovitost liječenja koštano-zglobnih bolesti kakve su osteoporoza i artroza ili osteoartritis.

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!