Tai chi učinkovit kod vrtoglavice

tai chi 3

Kineska borilačka vještina Tai chi vježba se diljem svijeta zbog dobrih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje. Prema najnovijim istraživanjima, Tai Chi je učinkovit kod vrtoglavice i problema s ravnotežom.

Američki su znanstvenici su pozitivno ocijenili utjecaj ove borilačke vještine na pacijente koji su imali probleme s ravnotežom, a podbacili su u konvencionalnoj terapiji tzv. vestibularnog sustava (smješten je u unutarnjem uhu, a osigurava informacije o pokretima glave i poziciji tijela u prostoru). Od sada bi terapija mogla uključivati individualnu fizikalnu terapiju Tai Chijem.

Tai chiPacijenti koji su sudjelovali u istraživanju odgovorili su na niz pitanja o specifičnim aktivnostima vezanim za ravnotežu prije i poslije terapije koja je trajala osam tjedana. Svi su osjetili subjektivno poboljšanje u svojoj ravnoteži.

"Pacijenti su uglavnom osjetili poboljšanje u učestalosti i ozbiljnosti vrtoglavica. Također, osjetili su veće samopouzdanje u obavljanju svakodnevnih poslova, a strah od padova im se smanjio", izjavio je doktor Paul Lee, čelnik studije koja je uključivala 21 pacijenta.

Liječnici tvrde kako ova borilačka vještina pomaže pacijentima jer unaprjeđuje koordinaciju putem opuštanja, a ne koordinaciju mišića, što nude klasične vježbe.

Osobe koje imaju poteškoće s unutarnjim uhom često gube koordinaciju, ne mogu hodati ravno i imaju problema s održavanjem ravnoteže

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!