Testosteron štiti od bolesti srca!

srce-rad-srcani-udar1

Agresivniji muškarci s višim razinama testosterona imaju manju vjerojatnost za umiranje od srčanih bolesti, pokazali su rezultati istraživanja.

Znanstvenici su došli do ovakvog zaključka došli prateći 930 muškaraca s dijagnozom koronarne bolesti srca. Pitate se što su otkrili? Rezultati istraživanja su pokazali da sudionici s niskom razinom testosterona imaju gotovo dvaput veću vjerojatnost za umiranje tijekom narednih sedam godina, za razliku od muškaraca s normalnim razinama hormona.

lTijekom perioda praćenja, preminuo je svaki peti sudionik s niskom razinom testosterona, u usporedbi sa svakim osmim ispitanikom s normalnom razinom hormona.

"O testosteronu se često stvara pogrešna slika prema kojoj ovaj hormon uzrokuje zdravstvene probleme. Niti jedna studija nije pokazala da su normalne razine hormona bile štetne. Zablude o njegovoj štetnosti se temelje na istraživanjima koja su proučavala njegovu zloupotrebu među sportašima", pojasnio je prof. Kevin Channer iz britanske Kraljevske bolnice.

Stručnjaci tvrde da je zamjenska terapija testosteronom namijenjena muškarcima s niskim razinama, koji također imaju dijabetes tipa 2 ili srčane bolesti, znatno porasla u posljednjih nekoliko godina. Međutim, tek će dodatna istraživanja testirati hipotezu prema kojoj zamjenska hormonska terapija testosteronom može spasiti život.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Online First Heart.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!