Treba li cijepiti protiv HPV-a ili ne? Spikaj o tome!

cijepljenje, cjepivo, doktorica, lijecnica, lijecnik

U nizu debatnih radionica naziva "Spikaš o svemu, spikaj i on njemu" zagrebački gimnazijalci raspravljaju o spolno odgovornom ponašanju, spolno prenosivim bolestima i svojim pogledima na veze.

"Mi, srednjoškolci, želimo točne informacije o spolnosti! Želimo dobrim informacijama skinuti tabu sa seksa jer jedino ćemo tako poticati zrelost". Poruke su to koje su otvoreno, bez zadrške, iznijeli učenici od prvog do četvrtog razreda I. gimnazije na prvoj održanoj spikaonici portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista pod nazivom "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu", na temu apstitnecije ili spolno odgovornog ponašanja. Njihova je debatna radionica "probila led", a glavni je cilj edukacija mladih i podizanje njihove svijesti o virusu HPV-a koji je vodeći uzročnik raka vrata maternice. Edukacija je tim više važna jer su statistike poražavajuće – godišnje u Hrvatskoj umire 150 žena, a svaki se dan HPV-om zarazi jedan učenik ili učenica.

Pročitajte kako je prošla prva spikaonica I. gimnazije.

Sljedeći na redu su učenici V. gimnazije, koji će danas u 19 sati debatirati o tome treba li poticati cijepljenje protiv HPV-a. Njih će svojim stručnim argumentima voditi prof. dr. Damir Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke onkologije, primarijus i viši znanstveni suradnik, i prof. dr. Mirna Šitum, pročelnica ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC “Sestre milosrdnice”, te ambasadori spikaonice Daniela Trbović i Sanja Doležal. Na debatnu raspravu svi su srednjoškolci – dobrodošli.

Projekt "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu" podržavaju Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Gradski ured za zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Tosama, Sandoz i Hrvatska liga za borbu protiv raka.

Ordinacija.hr
Foto: Anto Magzan/PIXSEL

 Prati nas na Viber Public Chatu!