Trebate li čekati gospodina Savršenog?

par-ljubav-sreca-vjencanje-brak0

Žene koje se odbijaju skrasiti osim ako u pitanju nije gospodin Savršeni, samu sebe osuđuju na tužnu i usamljenu budućnost. Tako barem tvrdi Lori Gottlieb, autorica knjige "Marry Him: The Case for Settling for Mr Good Enough", koja je uzburkala strasti u Americi.

Gottlieb je 40-godišnja samohrana majka koja priznaje kako bi voljela da je ranije prihvatila bilo kojeg "prihvatljivog, ali ne i idealnog " muškarca, koje je uporno odbijala čekajući Savršenoga.

Sreća"Moj san, kao i onaj moje majke i bake je zaljubiti se, udati i živjeti sretno zauvijek. Naravno, žene nevoljko to priznaju u današnje doba, no pitajte bilo koju 40-godišnju single ženu za čime žudi najviše u životu – odgovor će biti isti. To nisu niti bolja karijera, niti uži struk, već suprug - i dijete", piše autorica kontroverzne knjige.

Gottlieb krivi feminizam za veliki broj žena koje ostaju same nakon godina čekanja "princa na bijelom konju". Prema van, ove se žene drže snažno i samodostatno. No u stvarnosti, ne radi se o "ribama koje mogu bez bicikla". Neovisno o tome koliko je žena uspješna, ambiciozna, financijski ili emocionalno osigurana – jednom kada nastupe 30-e godine, ako je i dalje sama, vjerojatno će osjetiti paniku i očaj.

Nije samo feminizam izdao žene, uvjerivši ih da mogu sve što požele, kaže Gottlieb.  Svaka knjiga, film, serija naglašavaju romantični aspekt i sretni ljubavni završetak – a time čine ženskom rodu "medvjeđu uslugu".

"Odrasle smo uvjerene kako je brak i muškarac moraju biti idealni, no da smo imale realnija očekivanja, možda bismo završile drugačije - a ne same", kaže Gottlieb.

BrakDodaje i kako pristajanje na ponudu Drugog Najboljeg može žene učiniti sretnijima, dugoročno gledano. "Kada smo romantično zaljubljene, mislimo kako je to razina strasti kojanas čini sretnima. No, i veza s alternativom može biti jednako održiva, posebice ako tražimo životnog partnera na kojeg se možemo osloniti.  Sastojci potrebni za kvalitetan brak, nisu ujedno oni koji su potrebni za dobru vezu. Brak nije samo festival strasti, potrebno je partnerstvo, uzajamno poštivanje, razumijevanje, i prijateljstvo" , zaključuje Gottlieb.

Sama knjiga "Marry Him: The Case for Settling for Mr Good Enough" temelji se na članku koji je Gottlieb objavila 2008 godine u časopisu Atlantic. Nakon toga, časopis Oprah Winfrey obradio je istu temu, a trenutno se priprema i filmska ekranizacija.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!