Ultrazvučna metoda bezbolno otkriva rak kože

suncanje3

Visokofrekvencijski ultrazvuk s elastografijom može pomoći pri razlikovanju dobroćudnog i zloćudnog raka kože (melanom), tvrde stručnjaci koji su rezultate svojeg istraživanja predstavili na godišnjem skupu američkih radiologa.

Sumnjivi madeži i promjene na koži moraju proći biopsiju kako bi se potvrdio rak kože, jer čak i najiskusniji dermatolozi ne mogu zamijetiti razliku između dobroćudnog i zloćudnog tkiva golim okom.

ultrazvuk"Dermatolozi vrše biopsiju na bilo kakvim promjenama na koži koje se čine sumnjive. Kao posljedica toga, mnoge benigne promjene bespotrebno prolaze ovu pretragu kako bi se izbjegao rizik od previđanja potencijalno smrtnog melanoma", tvrdi doktor said Bahar Dasgeb, jedan od autora istraživanja.

Elastografija ne razlikuje dobroćudne i zloćudne oblike madeža na temelju izgleda, nego mjerenjem njihove elastičnosti i krutosti (maligni su oblici krući). Pregled kože visokofrekvencijskim ultrazvukom i elastografijom može s većom preciznošću ustvrditi pravu dijagnozu nego tradicionalne kliničke metode, te osoba može u većini slučajeva preskočiti postupak biopsije. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj je test brz, neinvazivan i bezbolan.

Svake godine oko milijuna Amerikanaca oboli od raka kože, tvrde stručnjaci američke udruge za rak. Najozbiljniji tip raka kože melanom je odgovoran za otprilike 69.000 dijagnoza i 11.600 smrtnih slučajeva ove godine u SAD-u, unatoč činjenici što se melanom može izliječiti ako se ustanovi u početnom stadiju.

Prema posljednjim podacima, oko 56 posto kožnih tumora otkrije se tijekom dermatološkog pregleda čitavog tijela. Vrlo malen broj melanoma broj otkrivaju sami pacijenti. Kada tumor otkrije dermatolog, uspješnost liječenja je veća, jer se najvjerojatnije radi o ranoj fazi. Ukoliko tumor otkrije pacijent, veće su šanse da se radi o uznapredovalom stadiju.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!