Umjetna mrežnica vraća vid!

oko, sken oka, mreznica

Istraživači su razvili umjetnu mrežnicu koja može reproducirati normalni vid kod laboratorijskih miševa.

Dok se druge proteze uglavnom oslanjaju na brojne elektrode u oku kako bi mozak mogao prikupiti što više informacija, liječnici su se u ovoj studiji fokusirali na uključivanje prirodnog "koda" oka koji pretvara slike u signale koje pak mozak može iščitati kao slike.

Mrežnica (retina) je unutarnja ovojnica oka, smještena na stražnjem dijelu očne jabučice. Sadrži vidne stanice, štapiće i čunjiće koji pomažu u osjetu svjetla i raspoznavanju boja. Fotoreceptori pretvaraju svjetlosne signale u električne, koji se dalje prenose putem drugih živčanih stanica vidnog puta do mozga.

Degenerativne bolesti mrežnice odgovorne su za 25 milijuna slučajeva djelomičnog ili potpunog gubitka vida diljem svijeta. Iako se degeneracija može usporiti, trenutno za nju nema lijeka – proteze koje se koriste u liječenju mogu povratiti vid samo djelomice te je tako vid ograničen.

Znanstvenici su mnogim istraživanjima pokušali povećati broj stanica koje bi se trebale reaktivirati u oštećenom mrežnici, no stručnjaci Medicinskog fakulteta Weill Cornell su uključili još jedan bitan faktor.

"Ne samo da je potrebno stimulirati veliki broj stanica, nego one moraju biti stimulirane pravim kodom – kodom koji mrežnica šalje mozgu", objasnila je dr. Sheila Nirenberg, voditeljica studije.

Njen je tim razvio dva sustava proteze: jedan bez koda i drugi s njim. Stručnjaci su ustanovili kako je model koji je koristio kod mrežnice rekonstruirao više detalja: lica, novinske članke, pejzaž... S obzirom da su ovi rezultati dobiveni u radu nad laboratorijskim životinjama, sljedeći je korak suradnja s drugim istraživačima na ljudskim modelima.

Rezultati su predstavljeni na godišnjem kongresu Društva za neuroznanosti održanog nedavno u San Diegu.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) procjenjuje kako 300 milijuna osoba diljem svijeta ima probleme s vidom, od kojih je 45 milijuna slijepo. Zbog sve većeg broja stanovnika te porasta udjela starijeg stanovništva, očekuje se kako će se do 2020. godine ovaj broj udvostručiti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!