Umorni ste, bole vas glava i kosti? Okrivite vrijeme i za veljaču neprirodnih 15 stupnjeva!

mamurluk, nesanica, glavobolja, krevet, spavanje, shutterstock

Pod utjecajem loših meteoroloških prilika mogu se javiti glavobolja, umor, nesanica, bolovi u kostima, vrtoglavica, razdražljivost, smetnje koncentracije i pažnje, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja simptoma kronične bolesti.

Spadate li i vi među osobe koje se žale na glavobolju, pritisak ili bolove u zglobovima i kostima kada nastupi promjena vremena? Do nedavno smo krivo smatrali da se na takve simptome žale samo starije osobe ili oboljeli, no stvarnost je sasvim drugačija!

Veljača "prevrtača": I ove godine opravdat će svoj karakter vremenskim prilikama

undefinedSanja Škrnički Kršek, dr. med.

Ljudski je organizam vrlo osjetljiv na promjene u temperaturi, vlažnosti, vjetru, tlaku zraka, oborinama, pozitivnoj ili negativnoj ionizaciji zraka, a posebno kada te promjene nastupe naglo. Tako govorimo o meteoropatima – osobama kod kojih je pojava zdravstvenih tegoba ili pogoršanje osnovnih bolesti povezana s lošim vremenskim prilikama. Statistika kaže kako je svakli treći stanovnik Zemlje meteoropat!

"Ljudski organizam reagira na promjene u temperaturi, vlažnosti, tlaku zraka, osobito ako se radi o naglim promjenama. Reakcije organizma objašnjavaju se promjenama u neuroednokrinološkom sustavu, čemu su neke osobe (meteoropati) podložniji i jače reagiraju na takve promjene od onih manje osjetljivijih", otrkrila nam je Sanja Škrnički Kršek, dr. med, specijalist obiteljske medicine.

"Pod utjecajem vremenskih promjena dolazi do pojačanog lučenja hormona prednjeg režnja hipofize ACTH (hormon stresa). Pojačanim lučenjem ACTH istodobno se mehanizmom negativne povratne sprege smanjuje lučenje endorfina, koje često nazivamo i hormonima sreće. Zbog relativnog manjka endorfina dolazi do povećane osjetljivosti, ne samo u smislu smanjenog raspoloženja, već i tjelesnih manifestacija, kao što su povećana osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava. Stoga se pod utjecajem loših meteoroloških prilika može javiti glavobolja, umor, nesanica, bolovi u kostima, vrtoglavica, razdražljivost, smetnje koncentracije i pažnje, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja simptoma kronične bolesti", upozorila je dr. Škrnički Kršek.

Na nagle promjene atmosferskog tlaka osobito su osjetljivi srčani bolesnici, starije osobe, a nešto češće i žene srednjih godina.

Kako si pomoći?

Stručnjaci savjetuju da se pravilno hranite (obratite pozornost na bogati unos voća i povrća), uzimajte dovoljno tekućine, dovoljno spavajte i svakodnevno se bavite nekom tjelesnom aktivnošću (oko pola sata).

Naime, tjelesna aktivnost podiže razinu endorfina i serotonina - hormona sreće, a povoljno utječe, ne samo na fizičko, nego i psihičko zdravlje. Za kronične je bolesnike izuzetno važno da redovito uzimaju propisanu terapiju.

"Stručnjaci koji se više bave ovim područjem naglašavaju izuzetnu važnost što češćeg boravka u prirodi u svim vremenskim uvjetima kako bi na priorodan način povećali sposobnost organizma da se prilagodi brojnim vremenskim prilikama", zaključila je dr. Škrnički Kršek.

Smeta vam južina? Evo kako se možete boriti protiv nje

Ordinacija.hr
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!