Vježbajte i na poslu!

vjezbanje-posao

Neke osobe se trude odvojiti posebno vrijeme za vježbanje, no većina ljudi ima jako zaposlen raspored pa ni uz najbolju volju ne uspijeva pronaći vrijeme za fitness. Zašto ne biste vježbali na poslu?

Iako provodite radne sate za stolom, ne morate pritom uvijek biti u sjedećem položaju. Učinite vježbanje u uredu – od pauze za fitness do sastanaka održanih u hodu – dijelom svakodnevne rutine.

Donosimo 9 kreativih savjeta kako vježbanje učiniti dijelom radne rutine!

Liječnica1. Iskoristite bicikl ili pješačite

Ako ne stanujete predaleko od posla, pješačite ili vozite bicikl do ureda. Ako idete busom, izađite nekoliko stanica ranije i ostatak puta prošećite. Oni koji se na posao voze autom, mogu parkirati malo dalje nego inače. Bitno je da se već u samom početku dana što više krećete.  

2. Umjesto sjedenja, probajte što više stajati

Kada stojimo trošimo više kalorija nego kada sjedimo. Ustanite kada razgovarate ili pretvorite radni stol u svojevrstan povišeni pult za kojim ćete moći i stajati. Ručak ponekad možete pojesti i stojeći, a mailove i uredske prepiske obavljajte u četiri oka. Tako ćete morati prošetati do susjednog ureda kad god želite nešto reći kolegama.

3. Pauza za fitness

Vrijeme koje inače provedete u kantini ispijajući kave ili grickajući, iskoristite za žustriju šetnju ili blago istezanje. Primjerice bradu lagano spuštajte prema prsnom košu, sve dok ne osjetite istezanje duž vrata. Ili lagano podignite ramena prema ušima i malo zadržite u tom položaju.

4. Lopta za pilates umjesto obične stolice

Lopta za pilates može se koristiti i kao stolica. Popraviti ćete ravnotežu i tonirati mišiće, a pritom i obaviti dobar dio posla.

5. Držite opremu za vježbanje u uredu

Male spravice za vježbanje, primjerice elastične trake koje pružaju otpor kada ih rastežete ili bučice, vrlo lako možete spremiti u jednu od ladica vašeg stola i izvući tijekom radnog vremena kako bi provježbali.  Kad vas sljedeći put uhvati umor možete malo provježbati.

Meditacija

6. Družite se

S kolegama odite u šetnju tijekom pauze za ručak. Možda ste okruženi ljudima koji vole vježbati, a da to ni ne znate. Jedni druge možete motivirati kada osjetite da ste na kraju snaga.  

7. Održavajte sastanke u hodu

Kad god je to moguće, sastanke održavajte u hodu. Pritom možete napraviti i nekoliko krugova po zgradi, a nije loša ideja ni prošetati po obližnjem parku tijekom sastanka.  

8. Ubrzajte ritam

Ako vaš posao uključuje hodanje, hodajte brže nego što ste navikli. Bradu držite uspravno, a ramena lagano zabacite unatrag – i ne zaboravite ravnomjerno disati tijekom žustre šetnje.  

9. Ako putujete na posao, planirajte unaprijed

Zaglavili ste na aerodromu dok čekate avion za povratak? Zgrabite torbe i prošećite. Kada idete na službeno putovanje, birajte hotele koji nude fitness programe, ili ponesite opremu sa sobom. Primjerice, uže za preskakanje iznimno je učinkovito, a u torbi ga gotovo nećete ni osjetiti. Naravno, čučnjeve, trbušnjake i sklekove možete raditi i bez ikakve dodatne opreme.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!