Vježbanje i nada su formula za pobjedu nad rakom

fitness-trcanje-par-stariji-brak-ljubav-fitness1

Zadržavanje pozitivnog pogleda na život i održavanje razine tjelesne aktivnosti su bitne, ali često zanemarene metode uz pomoću kojih možete lakše pobijediti rak, tvrde australski istraživači.

Redovito vježbanje nakon liječenja za rak dojke smanjuje rizik povrata ove maligne bolesti, savjetovali su stručnjaci iz Melbournea.

"Omogućavanje oporavka pacijenicama i poboljšanje njihovog zdravlja nakon liječenja za rak je možda jednako važno kao i liječenje same bolesti. Osobe koje su preživjele rak motivirane su i žele voditi zdraviji život, no mnoge ne provedu svoje dobre namjere do kraja", objasnila je dr. Annabel Pollard iz Centra za rak Peter MacCallum u Melbourneu, voditeljica studije.

Njen je tim razvio 12-tjedni  program koji je polučio ohrabrujuće rezultate za povećanje tjelesne aktivnosti i poboljšao kvalitetu života kod pacijentica koje su preživjele rak dojke. Stručnjaci ističu kako je ponekad teško uvjeriti osobe kako moraju biti tjelesno aktivne kako bi smanjile svoj rizik povrata raka ili razvijanja drugih ozbiljnih bolesti. "Ako im samo pružite informacije, to neće promijeniti njihovo ponašanje. Morate imati strukturirani pristup koji će dovesti do promjena", objasnila je dr. Pollard.

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena širom svijeta. Procijenjuje se da se svake godine javi 1,1 milijun novooboljelih, a umire 411.000 žena. Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2300 žena, a umre ih 900.

Važnost nade u borbi protiv raka

Drugo istraživanje koncentriralo se na mentalni pogled na rak. Istraživači Centra za rak Peter MacCallum pratili su preko 400 pacijenata suočenih s najagresivnijim i smrtonosnijim oblikom raka – karcinomom crijeva. Ustanovili su kako su depresivne osobe živjele kraće.

"Vjerojatno osjećanje depresije ili nade utječe na ponašanje pacijenta s rakom. Oni kod kojih je nada jaka skloniji su traženju informacija, drugog mišljenja, različitih opcija liječenja i bolje se brinu o sebi nego depresivne i tjeskobne osobe koje smatraju kako nemaju kontrolu nad svojim životom", objasnila je Penelope Schofield, voditeljica istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!