Kako osigurati dovoljan unos vitamina i minerala?
Kada su u pitanju vitamini i minerali, vjerojatno vas muči samo jedno pitanje – koliko ih trebam i kako ih unijeti u organizam.
S Harvarda stiže lista najvažnijih vitamina i minerala koje morate unositi i popis namirnica u kojima ih možete pronaći!
Kako osigurati dovoljan unos?
Esencijalni su život baš poput zraka i vode, ne samo da uz njih tijelo bolje funkcionira već oni štite od razvoja bolesti. Iako se često stavljaju u istu ladicu, radi se o različitim stvarima.
Vitamini su organske supstance proizvedene od biljaka ili životinja. Često se nazivaju esencijalnima jer ih tijelo ne procesuira pa moraju doći iz hrane.
Minerali potječu od stijenja, zemlje ili vode. Možete ih unijeti u organizam direktno iz okoliša ili životinje koja je jela određenu biljku.
Smjernice od strane stručnjaka kažu kako bi u danu trebali unijeti minimalnu količinu vitamina i ključnih minerala. Najbolji je način da osigurate dovoljan unos kvalitetna i zdrava prehrana, a to uključuje puno voća i povrća, žitarica, proteina i mliječnih proizvoda.
Najbolji zvori vitamina:
B-1: šunka, mlijeko soje, lubenica
B-2: mlijeko, jogurt, sir, žitarice i pahuljice
B-3: meso, puretina i piletina, riba, žitarice, gljive, krumpir
B-5: piletina, žitarice, brokula, avokado, gljive
B-6: meso, riba, tofu, banane, soja
B-7: žitarice, jaja, riba
B-9: šparoge, špinat, brokula, slanutak, sok od naranče
B-12: meso, piletina i puretina, riva, mlijeko, sir
Vitamin C: citrusno voće, brokula, paprike, špinat, jagode, rajčica
Vitamin A: govedina, jetrica, jaja, škampi, riba, krumpir, bundeva, špinat, mango
Vitamin D: masna riba, mlijeko
Vitamin E: ulja, zeleno povrće, žitarice, orasi
Vitamin K: kelj, jaja, mlijeko, špinat, brokula
Najbolji izvori minerala
I vi pečeno meso prelijete s marinadom? Ovo su najveće greške i najbolji trikovi za roštilj
Kalcij: jogurt, sir, mlijeko, losos, zeleno lisnato povrće
Klorid: sol
Magnezij: špinat, brokula, sjemenke
Kalij: meso, mlijeko, voće
Natrij: sol, soja sos, povrće
Krom: meso, piletina i puretina, riba, orasi, sir
Bakar: školjke, orasi, sjemenke, grahorice
Jod: sol, morski plodovi
Željezo: crveno meso, jaja, voće, zeleno povrće
Selen: meso, plodovi mora
Cink: meso, školjke, žitarice
A. A.
Foto: Shutterstock