Vozite li i tipkate SMS u isto vrijeme?

vozac, auto, voznja

Statistike za SAD pokazuju kako su 28 posto prometnih nesreća uzrokovali vozači svojim nemarom jer su u isto vrijeme pisali SMS-ove i vozili.

Dok je teško procijeniti u kojoj mjeri distrakcije vozača pridonose većem riziku sudara, nedavno je istraživanje pokazalo kako su vozači koji istovremeno voze i pričaju izloženi četiri puta većem riziku da budu u prometnoj nesreći nego vozači čija je pažnja u potpunosti na cesti.

Drugim je istraživanjem utvrđeno kako pisanje i slanje SMS-ova za vrijeme vožnje povisuje rizik sudara za 23 posto.

"Kako se razvija naša tehnologija, moramo držati korak s novim rizicima", upozorila je dr. Amy Ship, liječnica opće prakse američkog Medicinskog centra Beth Israel Deaconess. Ona se svako malo susreće s pacijentima koji ne shvaćaju opasnost distrakcije u prometu. Njih zanima zašto je telefoniranje opasnije od razgovaranja sa suputnikom uživo.

"Prvo predstavlja očigledan rizik zbog pokušaja manevriranja telefonom, no, kognitivna su istraživanja pokazala kako nemamo sposobnost multitaskinga, a neuroni su različito preusmjereni, ovisno o tome telefoniramo li ili razgovaramo sa suputnikom", objasnila je.

Za sve osobe koje nisu uvjerene ovim argumentom, doktorica odgovara pitanjem: "Kako biste se vi osjećali kada bi kirurg koji vam vadi slijepo crijevo telefonirao za vrijeme operacije, naravno koristeći handsfree?".

Možda ćete baš zato sljedeći put pričekati s odgovaranjem na SMS dok se ne sparkirate.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!