Zašto se crvenimo?

iznenadenje, nelagoda, sok

Nelagoda ili predugo sunčanje nisu jedini razlozi zbog kojih se crvenimo. Ozbiljnije zdravstvene tegobe mogu biti u pitanju kao što je lupus.

Rosacea

Rosacea je česta kronična kožna bolest koja uglavnom zahvaća lice crvenilom (nos,obrazi, čelo i brada), a češće obolijevaju žene. Pravi uzrok bolesti nije poznat, nego se smatra kako ju uzrokuje kombinacija čimbenika.

Bolesnici bi trebali izbjegavati provocirajuće faktore kao što su sunčanje, solariji, vruća hrana i pića, alkohol, hladnoća i stres. Kozmetika koju koriste ne smije sadržavati alkohol, a iz estetskih se razloga ženama preporuča podloga zelenkastije nijanse koja prekriva crvenilo ili kozmetika za njegu osjetljive kože uz antibiotike koji će smiriti upalu.

Vidljive kapilare zahtijevaju lasersku operaciju koje će ukloniti crvenilo kože uz jaki protuupalni učinak.

Kontaktne reakcije

Neki sastojci kozmetike i proizvodi njege tijela kao što su benzoil peroksid (ubija bakteirije) i AHA kiseline mogu iritirati kožu i uzrokovati kontaktni dermatitis, što rezultira crvenilom i svrbežom. Alergijski kontaktni dermatitis se javila kada imunitet reagira na neki sastojak i uzrokuje slične simptome. Dok je kontaktni dermatitis javi u tren oka, simptomi alergijskog dermatitisa se mogu javiti i nekoliko dana kasnije.

Kako biste identificirali uzrok iritacije, morate ustanoviti što je pošlo po krivu: sjetite se koji ste novi proizvod koristili ili što se napravili da nije dio vaše svakodnevne rutine njege kože. Kada ste identificirali "počinitelja", izbacite ga, a crvenilo tretirajte steroidnom kremom koju možete kupiti u ljekarni. Također možete nanijeti hladni oblog kako biste ublažili osjećaj peckanja i otečenost.

S druge strane, ako niste sigurni što je uzrokovalo takvu burnu reakciju, probajte s testom na alergije.

Akne kod odraslih

Hormoni koji uzrokuju prištiće i akne kod tinejdžera mogu se pojaviti u odrasloj dobi. Menstruacija, trudnoća i određene vrste oralne kontracepcije mogu potaknuti nastanak akni. One se najčešće javljaju duž vilice, vrata, na obrazima i u T-zoni (čelo, nos i brada).

Obratite se liječniku koji će propisati lokali lijek i oralne antibiotike. Kontracepcijske pilule i određeni lijekovi za visoki tlak se često koriste za tretiranje akni jer blokiraju androgene – muške hormone koje luče i žena, a koji su pak odgovorni za nastanak akni.

Lupus

Ako je crvenilo na lice oblika leptira i proteže se od nosa do obraza, možda je u pitanju lupus, autoimuna bolest koja pogađa između 1,5 milijuna i 2 milijuna osoba. Lupus uzrokuje upale na različitim dijelovima tijela, popraćene laganom bolju, visokom temperaturom i umorom.

Liječnik će propisati kortikosteroide, topijske steroide i imunosupresante koji bi trebali ukloniti osip.

Perimenopauza

Žene mogu osjetiti simptome menopauze u svojim 30-ima! Valuzi su najsigurniji znak, a upravo oni uzrokuju crvenilo.

Nanesite hladni oblog na vrat, a ako valunzi postanu izrazito jaki, obratie se liječniku koji će se odlučiti na terapiju zamjenskim hormonima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!