Znate li se pametno svađati?

par-svada-ljutnja-prekid-veza

Odbijanje izražavanja osjećaja i otvorene komunikacije i "durenje" jako nepovoljno utječu na fizičko i emotivno zdravlje osobe.

Nedavna studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine pokazala je kako oženjene osobe koje tijekom svađe susprežu osjećaje imaju četiri puta lošije zdravlje, nego osobe koje tijekom svađe kažu sve što misle. Štoviše, odbijanje komunikacije povezano je s depresijom, poremećajima u prehrani i srčanim bolestima.

SvađaIpak, mnogi parovi i dalje nisu potpuno otvoreni i iskreni u međusobnoj komunikaciji – pogotovo ako se radi o ne baš ugodnim temama. Partneri se boje izraziti ljutnju ili tugu, jer takvi izljevi osjećaja mogu biti shvaćeni kao kritika ili osuda. No, bez potpune iskrenosti, pate i veza i partneri.

Kako komunicirati na učinkovit, a opet prikladan način?  

Budite iskreni!

Kada se parovi svađaju, često se zapletu u mrežu krivih -  "tko, što, kada i gdje " - činjenica. Umjesto da kažu što ih doista muči, bave se krivim pritužbama i argumentima. Umjesto toga, doista je važno progovoriti o pravim osjećajima, koliko god to bilo teško. Jednom kada istina izađe iz vas, bit će vam puno lakše!

Nije bitna pobjeda!

Ako se u svađu upuštate samo kako biste dokazali da ste baš vi u pravu, na posve ste krivom putu. Svi se parovi s vremena na vrijeme posvađaju, no bitno je i tijekom takvih trenutaka zadržati zdrav razum.  Uvrede, izvlačenje "prljavog veša", ili odbijanje komunikacije nisu način na koji ćete svađu uspješno privesti kraju. Čak i ako prividno sklopite primirje, neizrečene stvari ostat će između vas i eskalirati nekom drugom prilikom.

Odbijanje komunikacijeBez grubih riječi!

Studije su dokazale kako je bračni stil svađanja povezan sa srčanim zdravljem. Parovi koji koriste grube riječi tijekom prepiranja skloniji su kardiovaskularnim oboljenjima od parova koji su razumni i argumentirani u svađama. Naravno, "biti razuman" jednostavnije je reći nego učiniti, s obzirom da nas ljutnja može toliko ponijeti da se teško kontroliramo. Zato je dobra sljedeća metoda! Kada situacija izmakne kontroli, oboje uzmite 30 minuta odmora, dobro se  ispušite, i uspješno okončajte problem na obostrano zadovoljstvo.

I na kraju, imajte na umu kako su nesuglasice uobičajene za svaku vezu. Ako ih pravilno rješavate možete popraviti i unaprijediti međusoban odnos. Zato se potrudite izvući najbolje iz sebe i situaciju riješiti na obostrano zadovoljstvo. 

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!