6 razloga boli u vratu

ukocen vrat bol u vratu

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se javljaju u svakoj dobi. Mogu biti posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugodne ukočenosti!

Miogena ukočenost vrata

Posljedica prirođeno kraćeg mišića na bočnoj strani vrata. Uzrok može biti miositis, odnosno upala mišića u embrionalnom stadiju ili hematom do kojeg je došlo tijekom poroda. Često se resorbira sam od sebe bez posljedica, no ponekad ostane fibrozni ožiljak, uzrok skraćivanju mišića. Simptomi miogene ukočenosti vrata prepoznatljivi su na prvi pogled: vrat je iskrivljen, prisutna je bol, a pokreti su otežani. Bolest se dijagnosticira ultrazvučnom pretragom.

Liječenje
Liječi se kirurškim zahvatom, koji se sastoji od presijecanja skraćenog mišića, tako da on ponovo zadobije normalnu dužinu.

"Obična" ukočenost vrata

bolRiječ je o kontrakciji mišića, izazvanoj naglim pokretom, najčešće pogrešnim položajem prilikom spavanja, propuhom. Može biti povezan s artrozom ili hernijom. Javljaju se snažna bol
i otežano kretanje, a često i nepokretnost. Bol nastaje i nestaje iznenada.

Liječenje
Liječi se lijekovima protiv boli i protiv grčenja, a obično je dovoljno nekoliko dana. Ponekad može pomoći i masaža. Ne prođe li bol za tjedan dana, najbolje je da se javite specijalisti.

Artroza zatiljka

Artroza je degenerativna bolest hrskavice, kojom su obložene kosti u zglobovima, a može zahvatiti i vratne kralješke. Oštećenja hrskavice izazivaju promjene u radu zglobova, a time i smetnje pri kretanju. S razvojem bolesti, a na mjestima gdje je hrskavica oštećena, površine kostiju mogu doći u kontakt, a kako su ta mjesta bogata živcima, to izaziva snažnu bol. Bolest se javlja gotovo uvijek kod osoba iznad pedesete, no može se javiti i ranije. Često je posljedica distorzije vrata ili udarca. No, jedan od glavnih razloga sklonosti artrozi je nekretanje. Bol se osjeća prilikom kretanja. Ujutro, odmah nakon ustajanja je vrlo snažna, a tijekom dana slabi. Ostali simptomi su vrtoglavica, glavobolja i ukočenost vrata. Točna se dijagnoza može postaviti ultrazvučnom pretragom.

Liječenje

Najdjelotvornije liječenje je gimnastika (kružni pokreti vratom). U akutnoj fazi bolesti mogu se uzimati lijekovi protiv bolova i za opuštanje mišića. Postoje i lijekovi protivi artroze, koji djeluju na hrskavicu zglobova i pospješuju zaustavljanje bolesti.

Hernija diska

bolDo hernije dolazi kad se elastična i otporna struktura, koja djeluje poput "jastučića" između dva kralješka, deformira, pomakne s mjesta i pritišće korijene živaca, koji izlaze kralježničke moždine. Taj pritisak izaziva snažne bolove u vratu i rukama.

Liječenje

Zasniva se na vježbama rehabilitacije, lijekovima proti upala, a u slučaju hernije zatiljka, može biti neophodna imobilizacija vrata posebnim krutim ortopedskim ovratnikom. U slučaju da bolovi nikako ne prestanu, potreban je kirurški zahvat.

Ciste na vratu

Ciste na vratu prisutne su već od rođenja, a posljedica su promjena u razvoju struktura u embrionalnom stadiju. Male vrećice mogu ostati prazne cijeli život ili prerasti u prave ciste, ispunjene tekućinom. Najčešće su smještene na bočnoj strani vrata. U slučaju da se upale, počinju stvarati probleme. Do upale može doći u bilo koje životno doba. Javljaju se otečenost i snažna bol, a dolazi i do stvaranja male rupice iz koje izlazi tekućina. Najveća opasnost je infekcija.

Liječenje

Upaljene ciste liječe se antibioticima, a problem se može definitivno riješiti samo kirurškim zahvatom.

Otečenost limfnih čvorova

Riječ je o akutnoj upali limfnih čvorova vrata, koja može biti posljedica smetnji u ždrijelu, ustima, uhu. Javljaju se jedan ili više otečenih čvorova na bočnoj strani vrata. Bol je ograničena, no ponekad snažna. Otečenost može potrajati mnogo dulje od bolesti koja ju je izazvala. Dijagnozu postavlja liječnik nakon pažljivog pregleda i palpacije bolnog dijela.

Liječenje

Liječi se lijekovima protiv upala, a u ozbiljnijim slučajevima antibioticima.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!