Crni čaj smanjuje šećer u krvi

caj zeleni

Brojne blagodati čaja odavno su poznate, a najnovija istraživanja ovo piće povezuju sa smanjenjem glukoze u krvi.

Prema riječima stručnjaka sa kineskog Tianjin University, crni čaj sadrži veću količinu polisaharidnih tvari od ostalih čajeva.  Poznato je da polisaharidi u čaju reduciraju razinu šećera u krvi. Upravo se zbog toga u Kini i Japanu dijabetes tretirao čajem pripravljenim od svježeg bilja.

Sada su znanstvenika otkrili da polisaharidi u čaju koče enzim zvan alfa-glukozidaza, koji pretvara škrob u glukozu. I lijekovi protiv dijabetesa tipa 2 blokiraju isti enzim.

Ipak, još nije poznato da li jednostavno ispijanje ovog čaja doista pomaže u liječenju dijabetesa. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrilo u kojem su točno obliku polisaharidi iz crnog čaja najučinkovitiji.

M.P.

 Prati nas na Viber Public Chatu!