Dojenje obogaćuje bebin želudac dobrim bakterijama

Dojenje

Dojenje donosi niz zdravstvenih prednosti i bebama i majkama. Osim što jača bebin imunitet, smanjuje rizik od razvijanja astme i alergija, osigurava pravilan razvoj čeljusti, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i kroničnih bolesti, sada su udruženi američki istraživači ustanovili kako ono obogaćuje bebin želudac dobrim bakterijama.

Usporedili su dojenje i hranjenje beba iz bočice i analizirali na koji način majčino mlijeko mijenja gene kako bi oni stvarali korisne mikrobe u želucu beba. To su napravili tako što su uspoređivali izražene gene u stanicama uzetima iz crijeva tromjesečnih beba. Mališani jedne skupine su dojili, dok su bebe iz druge skupine jele hranu iz bočice (formulu). Na kraju su istraživači podrobnije poručili na koji način različita prehrana utječe na bakterije u želucima beba. Ustanovili su razliku u ekspresiji gena kod beba koje su dojene.

"Dok smo ustanovili da je ukupnost mikroba dojenih beba znatno obogaćena genima koji se vežu za virulenciju, uključujući otpornost na antibiotike i toksične sastojke, a također smo ustanovili vezu između bakterijske patogeneze i ekspresije domaćih gena povezanih s imunitetom i obrambenim mehanizmom", objasnio je Robert Chapkin sa Sveučilišta Teksas, jednog od sveučilišta koja su provela ovu studiju.

Stručnjaci su pronašli više gram negativnih bakterija koje ne moraju nužno uzrokovati upalu, nego aktiviraju imunitet kod mališana koji su hranjeni majčinim mlijekom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!