Dugoročna estrogenska terapija povećava rizik za rak dojke!

rak-dojke-grudi-pregled-grudnjak2

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da žene koje uzimaju zamjensku hormonsku terapiju estrogenom više od 10 godina, imaju povećani rizik za razvoj raka dojke.

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici američkog Nacionalnog Instituta za karcinom nakon 10-godišnjeg istraživanja. Studija je pokazala da je rizik za rak dojke 88 posto veći među ženama koje su uzimale estrogensku terapiju tijekom 10 do 15 godina.

kHormonsko nadomjesno liječenje već godinama izaziva oprečna stajališta stručnjaka. Ono je palo u nemilost nakon što je studija provedena 2002. godine pokazala da nadomjesno liječenje povećava rizik od moždanog udara, raka dojke i jajnika.

Kasnija su istraživanja pokazala da je kratkoročno korištenje zamjenske hormonalne terapije danas prilično sigurno za određene žene koje imaju teške simptome menopauze. Estrogenska terapija je rezervirana za žene koje su imale histerektomiju, dok pacijentice s očuvanom maternicom koje uzimaju zamjensku terapiju moraju uz estrogen uzimati i hormon progestin kako bi se spriječila pojava raka maternice.

Dosadašnja su istraživanja pokazala da hormonska nadomjesna terapija estrogenom, može povećati rizik za razvoj astme nakon menopauze.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!