Fibromijalgija pogađa sve u obitelji

par, tuga, depresija, brak, problemi

Fibromijalgija je stanje koje uzrokuje kroničnu bol koja se širi tijelom. U novoj studiji sveučilišta Missouri stručnjaci su pregledavali kako dijagnoza fibromijalgije utječe na supružnike.

BolPrvi rezultati pokazali su kako supružnici s ovom boli iskazuju veće simptome depresije i boli, i prijavljuju više bračne nestabilnosti nego njihov partner. No, kod oba partnera simptomi uzrokuju emocionalno povlačenje u sebe i mentalni napor.  

"Preliminarna istraživanja sugeriraju kako fibromijalgija teško pada i jednom i drugom partneru, jer se njihovi životi dramatično mijenjaju", kaže Christine Proulx, profesorica na fakultetu College of Human Environmental Sciences. "Čini se kako postoji jaka povezanost između fibromijagije, te osjećaja depresije i umora, koja može oslabiti i partnera koji pati od te vrste boli, ali i cijeli brak. Mentalni napor koji osjećaju oba partnera negativno utječe na bračnu kvalitetu".

Proulx je ustanovila kako su osobe koje pate od fibromijalgije tri puta sklonije depresiji od svojih supružnika. Partner koji ima ovu dijagnozu, prijavio je viši stupanj bračnog nesklada i ljutnje, ukazujući kako je skloniji razvodu. Zdravi partneri pritom su izjavili kako im je teško gledati voljenu osobu tijekom iskustva boli.

"Kada je jednom partneru dijagnosticirana fibromijalgija, oba se supružnika nađu u teškom položaju", kaže Proulx. "Moraju se naučiti nositi s bolešću, koja može dovesti do neprijateljskih osjećaja i povlačenja u sebe jednog od partnera, te postaje teško bodriti voljenu osobu u borbi s fibromijalgijom. U tom slučaju nastaje začarani krug, koji može biti vrlo negativan ukoliko se ne prekine".

ParTijekom studije, Proulx je proučavala interakciju bračnih parova, gdje je jedan partner bolovao od fibromijalgije. Supružnici su vodili dnevnik o međusobnim razgovorima i osobnim osjećajima. Proulx je analizirala vezu između kvalitete braka, dnevnih interakcija, socijalne podrške i osobne dobrobiti partnera.

Fibromijalgija je kontroverzna jer ne postoji suglasnost stručnjaka oko uzroka kroničnih bolnih simptoma koje uzrokuje. Ne postoji univerzalan lijek za ovu bol, a većina parova koji su sudjelovali u studiji izjavili su kako stalno isprobavaju nove načine liječenja, kako bi se lakše nosili sa simptomima.


D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!