Glavobolja pogađa i najmlađe!

glavobolja-dijete-majka

Migrene i glavobolje nisu rezervirane sam za odrasle! I djeca pate od ove vrste bolova. Čak 20 posto odraslih tvrdi da je glavobolje imalo i prije 10. godine života, a dodatnih 50 posto s migrenama se dobro upoznalo oko 20. godine.

Glavobolje se često javljaju kod djece i adolescenata. Studije su pokazale da čak 56 posto dječaka i 74 posto djevojčica starih između 12 i 17 godina pate od glavobolja. Do 15 godine starosti, 15,5 posto djece i adolescenata iskusilo je migrene, a 15 posto ih ima jake glavobolje.

Roditelji se znaju zabrinuti da se radi o tumoru mozga ili ozbiljnijem mentalnom oboljenju, ali većina dječjih glavobolja nije znak ozbiljnije bolesti.

GlavoboljaKoje vrste bolova glave iskuse djeca i adolescenti?  

Djeca imaju iste glavobolje kao i odrasli: glavobolju praćenu napetošću, migrene i sinusne glavobolje.  

Što uzrokuje glavobolje kod djece i adolescenata?

Iako djeca imaju glavobolje iz jednakih razloga kao i odrasli, većina dječjih glavobolja nastaje zbog bolesti, prehlade ili vrućice. Druga stanja koja mogu uzrokovati bolove u glavi su upala sinusa, upala grla (laringitis) i upala uha (otitis).

Točan uzrok migrena se ne zna, ali se one vežu uz određene promjene u mozgu i genetske postavke. Niz godina, stručnjaci su vjerovali da su migrene povezane sa širenjem i skupljanjem krvih žila na površini mozga. Danas se smatra da su migrene posljedica naslijeđenih nepravilnosti u određenim dijelovima mozga.

Većina djece i adolescenata (90 posto) s migrenama, također imaju druge članove obitelji koji pate od ovakvih bolova. Ako oba roditelja imaju povijest migrena, postoji 70 posto veća šansa da će i dijete naslijediti glavobolje. Ako samo jedan roditelj ima povijest migrene, šanse  da će ih imati i dijete iznose 35 do 50 posto. Djeca i adolescenti s migrenama mogu naslijediti i tendenciju  da na njih utječu određeni "okidači" glavobolja, poput umora, žarkih svjetala i vremenskih promjena.

Dječja glavoboljaMeđu ostale okidače migrena ubrajaju se stres, tjeskoba, depresija, promjena redovnog ritma sna, velika buka ili određena hrana, aditivi i pića. Previše fizičke aktivnosti ili previše sunca također mogu izazvati migrene kod djece i adolescenata.

Glavobolje praćene napetostima najčešće nastaju zbog želje za akademskim uspjehom, kao i zbog emotivnog stresa djeteta koji može biti povezan sa školom, prijateljima ili obiteljskom situacijom. Napetost u vrati ili ramenima uzrokovane slabim držanjem, ali i depresija također mogu dovesti do glavobolje kod djece.

Ako se glavobolje praćene napetostima s vremenom pojačavaju, a uz to se javljaju i drugi simtomi – gubitak vida, problemi s govorom, slabost mišića – u pitanju može biti i puno ozbiljniji problem:  

 • Hidrocefalus ili "vodena glava" (proširenje komora mozga kojem je prethodilo ili je   aktualno povišenje tlaka u središnjem živčanom sustavu.)
 • Infekcije mozga, uključujući:
  Meningitis (upala moždanih ovojnica ili meninga)
  Encefalitis (upala mozga)
  Absces (gnojna infekcija)
 • Izljev krvi u mozak
 • Tumor
 • Začepljenje krvnih žila
 • Ozljeda glave

MigrenaAko sumnjate na bilo koje od navedenih stanja, dijete odmah odvedite liječniku, kako bi se na vrijeme ustanovilo o čemu se radi.  On će napraviti fizički pregled i procjenu vrste, jačine i simptoma glavobolje. Možda bude potreban i CT ili MRI glave, ako se sumnja na nepravilnosti u središnjem živčanom sustavu.

Ako se, unatoč liječenju, simptomi i glavobolje kod vašeg djeteta ne smanjuju, zatražite uputnicu za specijalista.

Kako se liječe dječje glavobolje ?

Pravilan izbor liječenja ovisi o nekoliko faktora, uključujući vrstu i učestalost glavobolja, njihov uzrok i dob djeteta. Liječenje može uključiti vođenje dnevnika, tehnike svladavanja stresa, biološku povratnu spregu  i lijekove.

Dnevnik glavobolje. Tiče se definiranja okidača dječje glavobolje, poput nedostatka sna, neredovite prehrane, previše kofeina ili stresa. Ako vaše dijete vodi dnevnik učestalosti i intenziteta glavobolje lakše ćete  zabilježiti ove informacije. Izbjegavanje okidača glavobolje jednako je važno kao i uspješno liječenje.  

Svladanjanje stresa. Kako biste uspješno liječili glavobolje praćene napetostima, važno je da djeca i roditelji znaju prepoznati uzročnike glavobolje. Tako će lakše naučiti kako se nositi sa stresom i kako ukloniti stres i stresne aktivnosti.

GlavoboljaBiološka povratna sprega. Radi se o specijalnoj medicinskoj opremi koja senzorima povezuje tijelo s monitorom. Pritom se mjere nesvjesni odgovori organizma na glavobolje, poput disanja, pulsa, otkucaja srca, temperature, napetosti u mišićima i moždane aktivnosti. Jednom kada se prepoznaju reakcije tijela na stresne situacije, djete može naučiti kako kontrolirati napetosti koje vode glavoboljama.

Lijekovi. Postoje tri kategorije lijekova koji liječe dječje glavobolje – lijekovi koji sprječavaju simtpome, oni koji djeluju preventivno i oni koji prekidaju bol.  Mnogi lijekovi koji liječe glavobolje u odraslih daju se i djeci, ali i manjim količinama. Aspirin se, ipak, ne bi trebao davati djeci mlađoj od 15 godina, jer može uzrokovati Reyeov sindrom, rijetko, ali iznimno opasno stanje. 

D. Šorgić

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!