Implantirani balon mogao bi riješiti bol u ramenu

bol u ramenu

Talijanski i izraelski su znanstvenici razvili najnovije oružje u arsenalu protiv kronične boli u ramenu.

Njihov izum dolazi u obliku balona koji se implantira u rame, te zatim napuni tekućinom do veličine malene naranče. Ovakav "jastučić" djeluje kao amortizer ili tampon zona između oštećenog mišića ili tetiva i kosti, te sprječava daljnje oštećenje i dozvoljava upaljenom tkivu zalječenje.

Najčešći uzrok boli u ramenu osoba starijih od 40 godina je ozljeda rotatora ramena – skupine mišića i tetiva koje osiguravaju vrh ruke u ramenom zglobu. Česta ozljeda rotatora ramena je tendonitis, tj. upala tetiva zbog prekomjernog korištenja ili preteškog tereta, te bursitis, kada se javi iritacija i upala "jastučića" koji je ispunjen tekućinom i koji ublažava pritisak na tetive.

Tetive u ramenu su najčešće ozlijeđene kod sportova koji zahtijevaju ponavljano pomicanje ruke iznad glave, kao što je u bejzbolu, zatim pri podizanju teškog tereta preko ramena, pri serviranju u tenisu ili u plivanju slobodnim, leđnim i leptir stilom.

Ozljede rotatora ramena su česte s godinama jer su tetivi i mišići oslabljeni. Iako se one mogu tretirati protuupalnim lijekovima i fizikalnom terapijom, u nekim će slučajevima biti potrebna i operacija, no, ona sa sobom nosi rizik.

Centri u Italiji i Izraelu već provode istraživanja novog uređaja čija implantacija ne bi zahtijevala hospitalizaciju, nego samo kratki posjet operacijskoj sali i lokalnu anesteziju. Cilj liječenja je povećati veličinu prostora između kosti i rotatora kako bi se smanjio kontakt, a samim time bi se smanjila bol.

Ispuhani balon se implantira kroz maleni rez, a kada se smjesti u rotator ramena, napuni se fiziološkom otopinom. Cijeli postupak traje deset minuta.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!