Je li moguće univerzalno cjepivo protiv gripe?

cijepljenje, zena, cjepivo

Djelotvornost cjepiva protiv gripe se je različita od sezone do sezone, a ovisi između ostaloga o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. Epidemiolozima je mnogo glavobolje zadavao cirkulirajući soj virusa koji se ne bi poklopio s cijepnim sojevima, no to bi moglo uskoro postati prošlost, ako istraživanja američkih stručnjaka urode plodom. Naime, oni rade na razvijanju univerzalnog cijepiva protiv gripe!

Novo cjepivo koje razvija američki tim znanstvenika temelji se na djelovanju klase protutijela koja se vežu uz specifične proteine virusa gripe. Ti su proteini zajednički svim sojevima virusa gripe i nisu podložni mutacijama virusa!

"Za razliku od sezonskih cijepiva, koja se moraju davati godišnje, ova vrsta cjepiva bi se dala jednom i mogla bi štititi od svih sojeva gripe, čak i kada bi virus mutirao. To bi spriječilo pojave pandemije gripe i lošu učinkovitost cijepljenja kod slučajeva kada se ne poklapaju cijepni i predominintni sojevi koji su se pojavili te godine", objasnio je Matthew Miller iz Odsjeka za biokemiju i biomedicinske znanosti Medicinskog fakulteta Michael G. DeGroote, jedan od istraživača.

Znanstvenici se nadaju kako bi univerzalno cjepivo moglo biti spremno za široku upotrebu kroz pet do sedam godina.

Mjere zaštite protiv gripe

Vrhunac epidemije gripe očekuje se sredinom veljače

Preporučljivo je redovito i učestalo pranje ruku, osobito nakon boravka u javnim prostorima, kao što su npr. sredstva javnog prijevoza, toplom vodom i sapunom ili vlažnim dezinfikacijskim maramicama; čišćenje radnih ploha, stolova, tipkovnica, kvaka; korištenje jednokratnih papirnatih maramica prilikom kašljanja i iskašljavanja.

Građanima se također savjetuje:

  • izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorijama
  • provođenje higijenskih navika: učestalo pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbjegavanje čestog dodirivanja rukama područja oko očiju i usta
  • zdravu prehranu
  • unos dovoljnih količina tekućine
  • bavljenje tjelesnim aktivnostima
  • najmanje jedan metar udaljenosti od osobe koja ima simptome gripe.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!