Jesu li opioidni lijekovi sigurni?

lijekovi, tablete, pilule

Osobe koje zbog neizdrživih bolova uzimaju opioidne analgetike izložene su povišenom riziku prijeloma kostiju, problema sa srcem, pa čak i smrti u odnosu na pacijente koji uzimaju drugu vrstu lijekova za bol.

Istraživači Sveučilišta Harvard analizirali su konzumaciju analgetika kod gotovo 13.000 pacijenata koji su bolovali od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, kroz razdoblje od sedam godina: nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID poput aspirina ili ibuprofena), inhibitora ciklooksigenaze-2 i opioidnih lijekova (oksikodon ili hidrokodon). Ustanovili su kako opioidni analgetici sa sobom povlače određenu opasnost.

Analgetici se, prema mehanizmu djelovanja, dijele u dvije skupine: neopioidne i opioidne. Glavni predstavnik neopioidnih analgetika je acetil-salicilna kiselina (ASK), a opioidnih analgetika morfin. Kao i analgetici, NSAID lijekovi nemaju narkotičke osobine. Najpoznatiji lijekovi iz ove porodice su aspirin, ibuprofen i naproksen, naročito iz razloga što se ovi lijekovi mogu nabaviti u slobodnoj prodaji (bez liječničkog recepta). S druge strane, paracetamol (acetaminofen) ima veoma blago antiupalno djelovanje i ne smatra se nesteroidnim antiupalnim lijekom.

Opioidni analgetici se smatraju lijekovima izbora za liječenje srednje jakih do jakih bolova. Široko se primjenjuju ne samo za liječenje maligne boli, nego i za liječenje akutne jake boli nemalignog porijekla.

Prijelomi kostiju su se dogodili kod 101 korisnika opioidnih analgetika na njih 1000 godišnje, usporedno sa samo 19 ispitanika koji su uzimali inhibitore ciklooksigenaze-2. Osobe koje svoju bol tretiraku opioidnim analgeticima tako su 4,5 puta skloniji lomu kostiju nego korisnici nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Također, opioidni lijekovi sa sobom povlače veći rizik smrti i srčanog udara u odnosu na druge dvije skupine analgetika.

"Naši rezultati se slažu sa suvremenom literaturom o opioidima. Nedavno povlačenje Darvoceta s tržišta ne bi nas trebalo uvjeriti kako su drugi opioidi sigurni. Trebali bismo biti zabrinuti za sigurnost i drugih opioida. Još je rano i moramo puno raditi kako bismo razumijeli sigurnost ovih lijekova", objasnio je dr. Daniel Solomonprofesor medicine na Harvardu, ujedno i voditelj istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!