Kada i zašto nastaje bol u zglobovima?

zglob-ruke-roblje-bol4

Bol u zglobovim je česta tegoba. Neke vrste ove boli uzrokovane su iznenadnim ozljedama, koje vode iščašenju i frakturama. No, bol u zglobu mogu uzrokovati i dugotrajniji problemi, poput kontinuiranog stresa, artritisa i sindroma karpalnog tunela.

S obzirom da niz faktora uzrokuje bol u zglobovima, određivanje točnog uzroka nije potpuno jednostavno.

ZglobZglob je kompleksan spoj osam malih kostiju poredanih u dva reda između kostiju podlaktice i kostiju ruke. Čvrste trake ligamenata povezuju kosti zgloba s kostima podlaktice i ruke. Tetive pričvršćuju mišiće za kost. Oštećenje bilo kojeg dijela zgloba može uzrokovati bol i utjecati na sposobnost upravljanja i korištenja ruke i zgloba.  

Što sve može uzrokovati bol u zglobovima?

Ozljede

  • Nagli udarac ili ozljeda. Najčešći način ozljeđivanja zgloba je pad prema naprijed na ispruženu ruku. Ovakva ozljeda može uzrokovati isčašenja, istegnuća ili čak frakture.  
  • Ponovljeni stres. Bilo koja aktivnost koja uzrokuje stalno korištenje zgloba – udaranje teniske loptice ili kuglanje – može uzrokovati upalu tkiva oko zgloba ili  frakture potaknute stresom, posebice kada izvodite jedan te isti pokret nekoliko sati bez prekida. Primjerice, De Quervainova bolest  je bolno stanje koje je posljedica iritacije tetiva i tetivnih ovojnica mišića koji sudjeluju u pokretu kojim palac odmičemo od dlana i na stranu, kao kod autostopiranja.

Artritis

  • Osteoartritis. Općenito govoreći, osteoartritis u zglobu nije čest, već nastaje kod osoba koji su u prošlosti imali ozlijeđen zglob. Osteoartritis nastaje zbog istrošenosti hrskavice koja ublažava stres na krajevima kostiju, pri hodanju ili drugim aktivnostima. Bol koja nastaje na "korijenu", odnosno osnovici prsta može biti uzrokovana osteoartritisom.
  • Reumatoidni artritis. Radi se o poremećaju uslijed kojeg imunološki sustav napada vlastito tkivo. Reumatoidni artritis čest je u zglobovima, a ako je zahvaćen jedan zglob, najčešće je i drugi.

ZglobDruge bolesti

  • Sindrom karpalnom tunela. Karpalni tunel je prolaz u zapešću ruke unutar kojeg se protežu tetive koje povezuju mišiće u laktanom dijelu ruke sa prstima. Kroz tunel također prolazi i središnji živac koji mozgu prenosi informacije osjeta u prstima. Sindrom se razvija kada je povećan pritisak na središnji živac.
  • Kienbockova bolest. Ovaj poremećaj najčešće se događa kod mladih odraslih, a uključuje progresivan slom, odnosno propadanje jedne od malih kosti u zglobu. Kienbockova bolest nastupa kada je ugrožen dotok krvi u tu kost.
  • Ganglion cista. Radi se o neprirodnoj kvržici koja se formira ispod kože, a najčešće se pojavljuje na zapešćima i prstima. Meko tkivo ciste nastaje najčešće na vrhu zgloba, nasuprot dlana. Male ciste pritom uzrokuju više boli nego veće ciste.  

 D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!