Kako izbjeći gripu i prehladu?

usne, nokti, lijepa zena, grize nokte, losa navika, nervoza, sjajilo za usne, ruz

Želite ove sezone izbjeći prehladu i gripu? Pazite što radite s rukama, upozoravaju liječnici.

Američki stručnjaci upozoravaju: ne dotičite svako malo svoje lice! U suprotnom ćete se "obogatiti“ mnoštvom bakterija i virusa. To podrazumijeva i grickanje noktiju, trganje kožice i slične nesvijesne radnje.

"Postoji mnoštvo prilika između pranja ruku da osobe rekontaminiraju svoje ruke. Ako je smrtonosni respiratorni virus prisutan, ovo je nešto o čemu biste trebali vrlo dobro razmisliti“, upozorio je dr. Wladimir Alonso iz Nacionalnog instituta zdravlja iz Marylanda, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Clinical Infectious Diseases.

Njegov je tim pratio gotovo 250 osoba na javnim mjestima, poglavito u podzemlnoj željeznici u Washingtonu i brazilskom gradu Florianopolisu. Ustanovili su kako ljudi svoje ruke polažu na razne predmete 3,3 puta u jednom satu te 3,6 puta dotiču svoje lice u istom razdoblju. To znači da su veće šanse da će prenijeti bakterije i slične uzročnike bolesti na svoje lice, a samim time i sluznicu oka, nosa i ustiju, nego što će oprati svoje ruke.

"Ljude treba podsjećati za vrijeme sezone gripe da moraju izbjegavati diranje svog lica, ali i da moraju redovito prati ruke“, savjetovao je Alonso. No, dok je ovo koristan savjet, s njime ne valja pretjerati, baš kao i s većinom drugih stvari u životu. Nemojte dopustiti da pranje ruku postane vaša opsesija.

Gdje se sve opasnost "skriva"?

Mislite kako su autobusi i tramvaji najčešće mjesto na kojem možete "pokupiti" gripu? Prevarili ste se: konkurenciju su pomele benzinske crpke!

Automatski pištolji za istakanje benzina predstavljaju najprljaviju površinu prepunu raznih bakterija i virusa prema rezultatima istraživanja jedne američke tvrtke koja se bavi proizvodima osobne higijene. Tako su higijeničari proputovali šest američkih gradova i uzeli brisove sa stotina javnih površina kako bi ustanovili koje bakterije i viruse skrivaju. Na pištoljima benzinskih crpki pronađen je i virus gripe.

Nakon benzinske crpke, najprljaviji su poštanski sandučići, držači pokretnih stepenica u šoping centrima i gumbi bankomata. Istraživači upozoravaju kako bismo pažnju također trebali usmjeriti na kioske, gumbe na semaforu i automate s hranom i pićima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!