Kako pripremiti imunitet za borbu s prehladom?

prehlada, caj

Jesen je pokazala svoje zube prvim zahlađenjem. Dolazi nam hladnije vrijeme, koje karakteriziraju viroze i prehlade. Kako bismo se uspješno obranili od ovih bolesti, naš organizam treba ojačati imunološki sustav.

O načinima kako pritom možemo pomoći svome tijelu razgovarali smo s magistrom farmacije Majom Mandurić iz ljekarne Hanžić.

Kako možemo ojačati imunitet?

"Meso je namirnica koja nam daje snagu putem proteina, ali ako nam je imunitet loš, onda trebamo nešto jače. Kako bismo ojačali imunitet, trebamo jesti što veće količine voća i povrća u sirovom obliku jer tako neposredno dobivamo vitamine. U njihovoj skupini prednjači vitamin C, koji je u velikim količinama sadržan u agrumima, peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli kupus ima više vitamina C nego agrumi naranča, limun i grejp", savjetuje magistra Mandurić.

maja              magistra farmacije Maja Mandurić

Trebali bismo izbjegavati sve namirnice koje su prerađene, jer su izgubile svaku nutritivnu vrijednost. Takva hrana nema vitamina i minerala, sve ono što nam je priroda dala za zdravo tijelo.

"Nitko ne zna točno zašto nam pada imunitet u jesen. S promjenom vremena i temperature dolazi do pothlađenja organizma i podložniji smo bolestima, jednostavno slabimo. Provodimo više vremena u zatvorenom prostoru s puno ljudi, nema cirkulacije zraka a bakterije i virusi se zadržavaju oko nas. Netko će se prije razboliti nego druga osoba. To ovisi o odlikama imunološkog sustava svake osobe – može li on reagirati brže ili sporije", smatra Mandurić.

Ako nismo prethodno ulagali puno truda u osnaživanje našeg organizma, jednom kada se razbolimo sva pada u vodu. Svi vitamini, minerali i dodaci koje konzmiramo kada nastupi bolest neće puno promijeniti tijek bolovanja i oporavka.

"Vitamini, minerali i razni multivitaminski pripravci su namijenjeni održavanju imuniteta dok je organizam u ravnoteži, znači prije nego što se razbolimo.Vitamini su tvari koje naš organizam ne može sam proizvesti, ali ih treba za pokretanje različitih procesa. Čak i da uzimamo ogromne količine vitamina C nakon što se razbolimo, to nam neće puno pomoći", tvrdi magistra farmacije Maja Mandurić.

aloe veraAloe vera – kraljica među biljkama

Možemo se okrenuti nekolicini prirodnih namirnica za dizanje imuniteta kada se razbolimo. Biljka koja ima najveću ulogu u kozmetičkoj industriji, aloe vera, prva je na bolesničkom popisu.

"Ona je biljka koja je jako ljekovita. Njezin se gel koristi za opekotine, protiv uboda komaraca, a njeno oralno uzimanje podiže imunitet i pomaže nam da se osjećamo bolje i prije oporavimo. Najčešće se konzumira u obliku soka. Sadrži 20 od 22 esencijalne amino kiseline, 7 od 8 esencijalnih masnih kiselina, enzime, salicilnu kiselinu, što znači da djeluje protuupalno, i mnoge druge korisne tvari", kazala nam je magistra Mandurić.

Ehinacea

Zbog svojih aktivnih svojstava, ehinacea je jedan od najboljih imunostimulansa koji postoje. Koristi se kod dječjih bolesti, raznih upala, herpesa, liječi akne, lišajeve i ubode kukaca.

"Ehinacea se koristi od davnina u oblika tinktura, tj. kapi, sirupa i tableta. Sigurna je za djecu, potiče proizvodnju t i b limfocita, aktivira leukocite, makrofage – jednostavnije rečeno, linije našeg obrambenog mehanizma; ima antivirusno djelovanje, a čak je i učinkovita protiv gljivica. Sjajna je kod kroničnih infekcija dišnih i mokraćnih sustava, te ubrzava zacjeljivanje rana kože. Ona djeluje oralno, što znači da se njene kapi otope u vodi", objasnila je Mandurić.

Med i matična mliječ

medOd izuzetno njegujućih darova prirode, tu su još med i medni proizvodi, te propolis u obliku kapi ili u kapsula. Matična mliječ je izuzetno hranjiva, krcata je vitaminima, lipidima, flavonodima koji su jaki antioksidansi, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Preporuča se kod nedostatka energije, sprječava rast virusa i bakterija, potiče stvaranje antitijela, a dolazi u raznim oblicima: tabletama, pastilama, sirupima i sprejevima. Jedino na što se treba paziti jest da osoba nije alergična na med i mliječne proizvode.

Kolostrum – prvo mlijeko

Kolostrum  je prvo mlijeko koje stvaraju sisavci 24 sata nakon što se porode. On sadrži koncentrat supstanci imunološkog sustava kako bi plod preživio. "Uključuje imunoglobuline, vitamine, minerale, hormone, faktore rasta i sl. Pacijenti mu se okreću tek kada se radi o ozbiljnijoj bolesti, jer je to ipak malo skuplji pripravak", objasnila je magistra Mandurić.

Na tržištu su sve ćešći tzv. moćni sokovi, kao što je noni, goji ili akai. Oni su skuplji, pa tako i cijena diktira njihovu konzumaciju. Njihova se konzumacija i inače preporuča jer višesruko pozitivno djeluju na cijeli organizam.

Tjelovježba je također od velikog značaja u podizanju imuniteta. Često zaboravljamo na sve korisne stvari koje nam ona donosi i okrećemo se vježbanju kako bi izgubili rekomjernu težinu. Zaboravljamo kako je ona odluka koje se treba pridržavati dugoročno, jer jedino tako možemo izvući najviše korisnih stvari za cijelo tijelo i organizam.

"Ne kažu naši stari bez veze `u zdravom tijelu zdrav duh`. Prvenstveno se moramo zdravo hraniti, ali i kretati. Tjelovježba je važna jer limfni sustav nema crpku poput krvožilnog sustava. Limfu pokreću mišići samo kada se krećemo. To je vrlo važan razlog za vježbanje, jer limfa uklanja sve loše stvari koje nas napadaju", savjetuje magistra Mandurić.

Cjepivo protiv gripe: sezonske ili svinjske?

cjepivoIako mnogi misle kako cjepivo protiv gripe podiže imunitet, ono ne igra veliku ulogu u njegovom osnažavanju. Cjepivo je oslabljeni uzročnik bolesti koji nas u takvom obliku ne može napasti, ali naše tijelo reagira na njega i stvara antitijela kojima je cilj registrirati uzročnika i napasti ga. Sljedeći put kada se opet susretnemo s tim virusom, tijelo će odmah reagirati. Neće morati stvoriti antitijela jer su ona već tu, tijelo ih je zapamtilo. Dakle, cjepivo je ciljano na određeni uzročnik bolesti, ono ne djeluje na imunitet u globalu.

Trenutno mnogi brkaju cjepivo protiv sezonske gripe i ono protiv pandemijske, tj. svinjske gripe. Krivo je pretpostaviti kako jedno cjepivo pokriva obje bolesti.

"Cjepivo protiv svinjske gripe napravljeno je kako bi djelovalo isključivo na uzročnike svinjske gripe. Ne može djelovati na sezonsku gripu. Niti obrnuto, cjepivo protiv `obične` gripe ne može reagirati i djelovati na svinjsku gripu. To su vrlo specifična cjepiva", zaključila je magistra farmacije Maja Mandurić.

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!