Koliko znate o visokom tlaku i bolestima srca? Riješite kviz

srce., Shutterstock 249410962

U svibnju obilježavamo Svjetski dan hipertenzije pa zašto ne biste provjerili koliko znate o visokom tlaku i bolestima srca.

Pročitajte specijal: Koji su simptomi bolesti srca? Prevenirajte i reagirajte na vrijeme uz savjete liječnika

1. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu. Koliko ljudi godišnje u svijetu umre od posljedica kardiovaskularnih bolesti?

a) manje od 8 milijuna

b) 10 milijuna

c) više od 17 milijuna

2. Kolike bi trebale biti vrijednosti ukupnog kolesterola?

a) ne bi trebale biti više od 3 mmol/L

b) trebale bi biti više od 10 mmol/L

c) ne bi trebale biti više od 5 mmol/L

3. Za koliko se smanjuje rizik od bolesti srca nakon prestanka pušenja? 

a) za 50 posto

b) za 30 posto

c) za 10 posto

4. Sol može povećati rizik pojave povišenog krvnog tlaka. Koliko se preporučuje konzumirati dnevno soli?

a) jednu čajnu žličicu

b) dvije čajne žličice

c) tri čajne žličice

5. Koja je normalna vrijednost krvnog tlaka?  

a) 140/90 mmHg

b) 120/80 mmHg

c) 90/60 mmHg

6. Koliko iznosi normalni broj otkucaja srca u zdravih osoba u minuti prilikom mirovanja?  

a) 100 do 120

b) 60 do 80

c) 40 do 60

7. U prevenciji i liječenju povišenog krvnog tlaka te bolesti srca pomaže i održavanje idealne tjelesne težine. Vrijednosti preporučenog BMI-ja (indeks tjelesne mase) iste su za oba spola, a on iznosi:  

a) 16,5 – 22,9 kg/m2

b) 20,5 – 26,9 kg/m2

c) 18,5 – 24,9 kg/m2

8. Prekomjerna težina i pretilost, kao i starija životna dob povećavaju rizik pojave povišenog krvnog tlaka. Nakon koje je dobi hipertenzija češća kod žena?  

a) nakon 45. godine

b) nakon 55. godine

c) nakon 65. godine

9. Najsigurnije i najtočnije mjerenje tlaka ono je koje obavlja vaš liječnik. No kako ga pravilno izmjeriti možete i sami? 

a) u stajaćem položaju, u mirnom stanju i mjerenje provedite dva puta

b) u sjedećem položaju, u mirnom stanju i mjerenje provedite tri puta te uzmite srednju vrijednost koja će vam reći koliki je vaš tlak

c) u sjedećem položaju, u mirnom stanju mjerite tlak na obje ruke

10. Velike razlike u temperaturi nikako nisu dobre za srce, pogotovo ljeti kada su velike razlike između vanjskih temperatura i onih u klimatiziranim prostorima. Kolika je preporučena razlika u temperaturi?

a) od 5 do 7 stupnjeva

b) od 7 do 9 stupnjeva

c) od 9 do 11 stupnjeva

Visoki tlak - uzroci, simptomi, pravilno mjerenje... Imamo odgovore na česta pitanja

Točni odgovori: 1. c, 2. c, 3. a, 4. a, 5. b, 6. b, 7. c, 8. c, 9. b, 10. a   

M. P.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!