Mirovanje nije uvijek najbolji lijek za bol u leđima

bol u ledima

Rezultati najnovijeg američkog pregleda studija o boli i njenom ublažavanju pokazali su kako odmor u krevetu nije najbolji lijek za bol u leđima.

Većinu prošlog stoljeća stručnjaci su smatrali kako je prava terapija za osobe koje osjećaju bol u leđima mirovanje i odmor u krevetu. Međutim, sada su u pregledu studija objavljenom u knjižnici Cochrane objavili kako je normalna tjelesna aktivnost najbolji način na koji će se suočiti s boli i preboljeti ju.

Mirovanje u krevetu može uzrokovati nuspojave poput smanjenja mišićne mase ili povećati šanse krvnih ugrušaka, zbog čega bi bolesnici ostati aktivni i nastaviti sa svojim svakodnevnim obvezama, unatoč boli. Tako mogu izbjeći moguće loše posljedice dugotrajnog ležanja. Do ovog su zaključka američki stručnjaci došli nakon što su pregledali i analizirali mnoga istraživanja o ublažavanju boli u leđima.

Kada se radi o pacijentima koji boluju od išijasa, kojeg karakterizira bol koja se proteže od donjeg dijela leđa, preko stražnjice, nogom do stopala, podaci nisu ukazali na značajne zaključke je li bolje ili gore ako je bolesnik aktivan u odnosu na mirovanje i odmor u krevetu. Išijas može uzrokovati blage bolove koji se mogu držati pod kontrolom uzimanjem analgetika, i utrnulost, međutim, bolovi mogu postati izrazito jaki i vezati bolesnika za dom danima.

Doduše, stručnjaci napominju kako je svaki slučaj boli u leđima zaseban i ovisi o određenom uzroku, stoga bi bolesnici uvijektrebali konzultirati liječnika zbog pravilnog liječenja. Važno je razumjeti kako je bol u leđima simptom medicinskog stanja, a ne dijagnoza sama po sebi. Primjerice, posrijedi mogu biti problemi mehaničke prirode zbog određenih kretanja kralježnice (degeneracija intervertebralnog diska), ozljede poput istegnuća ili prijeloma koje mogu prouzročiti kratkotrajnu ili dugotrajnu bol, trudnoća, bubrežne bolesti, razni oblici artritisa i sl.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!